Artă pe trei niveluri la New York. Hotel New York

Artă pe trei niveluri la New York. Hotel New York
Cu ocazia ediţiei a cincea a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, artiştii vizuali ocupă fostul Hotel Continental, pe care actualii proprioetari vor să-l redenumească New York, şi împrejmuirile sale cu expoziţii şi performance-uri care, totodată, vor oferi publicului ocazia rară de a vedea trei niveluri din vechea clădire.

Acţiunea care va începe pe 18 august, la ora 15, aduce în vizorul clujenilor expoziţii de artă şi performance-uri artistice în centrul oraşului. Artiştii care participă la performance vor urmări un traseu în formă de cruce, prin centrul oraşului.

„În 'Drumul crucii', după cum îi spune şi numele, este vorba de un traseu artistic în formă de cruce care are 12 puncte de oprire, iar în unele puncte vor avea loc şi anumite performance-uri. Se vrea a fi un traseu colectiv, iar staţiile de oprire vor fi marcate. Primul şi ultimul punct din traseul este hotelul", a spus Markus Tunde, organizator.

La etajul întâi al fostului hotel vor fi expuse lucrările unor artişti clujeni sau care au legătură cu Clujul, având ca temă violenţa şi sacrul, iar etajul doi este dedicat artiştilor la început de drum care au puterea de a anticipa şi influenţa concepţiile artistice din următoarele decenii.

„Vom expune lucrări ale tinerilor care sunt legaţi de Facultatea de Artă, cu care colaborăm foarte bine. Este o rampă de lansare pentru artiştii la început de drum, pentru că în Cluj nu prea sunt locuri expoziţionale propice. Ne dorim să atragem clujenii nu doar pentru artă ci şi pentru a vedea Continentalul, chiar o parte mai mare din cât pot vedea cu ocazia diferitelor evenimente care mai au loc aici, adică vor putea vedea şi etajul întâi şi etajul doi", a mai spus organizatorul.

Scopul evenimentelor artistice de la Continental este analiza relaţiei dintre violenţă şi sacru în societatea modernă ( incluzând comunitatea clujeană eclectică din punct de vedere religios şi etnic), unde nu mai există ritualuri de iniţiere, iar învăţăturile care exclud agresiunea devin nefuncţionale. Oamenii urmează alte culturi, experimentează cu alte canale care apar mai ales în mediile electronice. Un al doilea scop este reconversia Continentalului pentru care, speră organizatorii, comunitatea clujeană va da o mână de ajutor.

„Oamenii, comunitatea trebuie să facă presiuni asupra primăriei pentru ca acest hotel să fie răscumpărat şi să îl transforme într-un punct cultural, într-o casă de artă şi cultură. Noi şi prin acest eveniment încercăm reconversia Continentalului. În alte ţări este o adevărată modă ca publicul să militeze pentru reconversia clădirilor istorice şi importante", a spus Markus Tunde.

Zilele Culturale Maghiare au loc între 17 şi 24 august este la ediţia a cincea şi are printre obiectivele sale principale o prezentare complexă a culturii maghiare şi familiarizarea clujenilor de etnie română cu aceasta.

Comenteaza