Astronom clujean despre “descoperirea” NASA: E veche, vor doar publicitate

Astronom clujean despre “descoperirea” NASA: E veche, vor doar publicitate
Anunţul care a pus pe jar omenirea, NASA aducând la cunoştinţa publicului că a fost observată prezenţa unei găuri negre “în apropiere”, e doar o strategie de marketing, cred specialiştii clujeni.
Gaura neagră anunţată de americani este studiată “până la plictiseală” încă de la începutul anilor ‘80, susţine un astronom clujean, convins că scenariul de suspans al celor de la NASA are ca scop “mai multă publicitate şi, automat, mai multe fonduri”.

“Nu e un rezultat extraordinar, ci unul de popularizare a ştiinţei. E ceva nou pentru NASA să ţină planeta cu mâna la gură şi să anunţe apoi aşa ceva, cu atâta aplomb...”, este de părere astronomul Ovidiu Furdui, din cadrul Observatorului Astronomic din Cluj-Napoca. Specialistul se ocupă chiar de simulări cosmologice, ştiinţă în care găurile negre constituie un subdomeniu, şi a lucrat în Germania în această zonă. “Descoperirea acestei găuri neagre nu este extraordinară prin prisma faptului că este cunoscută încă de la începutul anilor ‘80, observată de către un astronom amator neamţ. A fost studiată şi fotografiată până la plictiseală până prin ‘85, iar în ‘90 deja nu mai era interesantă. Chiar şi cei de la NASA s-au plictisit de câte poze i-au făcut”, explică Furdui.

“Americanii au făcut aşa, un fel de aşteptare, toată lumea a stat cu un nod în gât că vai, ce se va întâmpla? Citeam că va fi anunţată venirea extratereştrilor sau reminiscenţe ale unei nave pierdute, prostii, supoziţii... Totul e pentru publicitate şi, automat, mai multe fonduri”, este de părere specialistul consultat de ZIUA de CLUJ. Totuşi, descoperirea cu pricina rămâne importantă pentru că ne ajută să cunoaştem mai multe despre formarea unui asemenea fenomen.

“Denumirea ei oficială este Baby Black Hole, pentru că este tânără, nu are nici 30 de ani de la formare. La început a fost o supernovă, SN 1979 C, alcătuită din rămăşiţele unei explozii solare, şi acum din ea a rămas doar o gaură neagră tânără, interesantă de studiat de acum încolo”, explică specialistul. Din punct de vedere cosmologic, distanţa de 50 de milioane de ani lumină este scurtă, însă fizic, la “standardele” sistemului nostru solar, gaura neagră devenită vedetă este departe.

Poate ameninţa această gaură neagră Pământul? “Acum nu, este prea departe. Nu ne va afecta deloc. Acest fenomen se petrece pe parcursul a milioane de ani, nici măcar nu se află în galaxia noastră. Trebuie să treacă 10-15 milioane de ani ca să putem pomeni de vreun pericol”, ne linişteşte astronomul de la Observatorul clujean.

Mediatizatul fenomen nu poate fi observat din ţara noastră şi nici măcar din vreo ţară din estul Europei. “Oamenii ar dori să vadă, însă nu e o descoperire vizibilă cu ochiul liber, ci una din domeniul X sau Gamma. Ar fi nevoie de un radio telescop, aparat care numai în vestul Europei se găseşte”, precizează Furdui.

Ce sunt găurile negre?

Dacă la început erau un fenomen mai degrabă matematic, aproape imposibil de imaginat, găurile negre sunt din ce în ce mai cunoscute de când se pot capta imagini ale acestora şi se pot face simulări şi calcule asupra evoluţiei lor. “După ce trec din faza de soare şi apoi supernovă, găurile negre trebuie închipuite ca un punct undeva în spaţiu care înghite absolut tot, de la lumină, masă, materie sau energie... În punctul respectiv se curbează universul. Acolo se poate observa ceva doar în domeniul X sau Gamma. Depinde câtă materie înghite ca să devină mai mare, iar în punctul final se transformă din nou într-un soare”, a rezumat Ovidiu Furdui.

Comenteaza