Ateliere de muzică, marionete şi jocuri, de Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindromul Down

Ateliere de muzică, marionete şi jocuri, de Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindromul Down
Clujenii sunt aşteptaţi să participe vineri, cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor cu Sindromul Down, la o serie de evenimente menite să conştientizeze publicul cu privire la problemele pe care le întâmpină aceştia.

Activităţile sunt desfăşurate de Centrul Comunitar Judeţean sub egida "Acceptând Diversitatea", iar din program fac parte ateliere de muzică şi de marionete, jocuri, o sesiune de terapie prin artă, dar şi o manifestaţie de conştientizare a comunităţii în contextul integrării sociale a persoanelor cu sindromul Down.

La activităţi va participa şi însărcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti, Dean Thompson, alături de soţia sa, Jane Thompson, specialist în recuperarea copiilor cu traseu atipic de dezvoltare.

Sindromul Down este o alterare genetică ocazionată de prezenţa celui de al treilea cromozom în perechea 21, care a fost descoperit în 1959 de către cunoscutul cercetător francez Jérôme Lejeune Down, părintele geneticii moderne.

Incidenţa estimată este de 1-800 la 1-1200 de naşteri vii. În prezent există peste şase milioane de persoane cu Sindrom Down la nivel mondial. În România există 4420 persoane suferinde de acest sindrom, conform unei statistici realizate de către Asociaţia Riana pentru dezvoltarea vieţii şi sprijin familial.

Simptomele Sindromului Langdon Down variază larg de la copil la copil. În timp ce unii copii au nevoie de o atenţie medicală deosebită, alţii sunt sănătoşi şi duc o viaţă aproape independentă.În general, copiii cu sindromul Down sunt foarte afectuoşi şi dornici de multă dragoste şi admiraţie şi învaţă în fiecare zi să-şi depăşească condiţia.

Abordarea Centrului Comunitar Judeţean vizează îndreptarea atenţiei spre diversitate dintr-o perspectivă integratoare, în care să se dezvolte diferite mecanisme şi instrumente necesare în contextul garantării unei educaţii de calitate pentru viaţa autonomă. La Cluj, prin înfiinţarea centrului a crescut adresabilitatea şi numărul de servicii de recuperare destinate persoanelor cu Sindrom Down.

Programul evenimentului:

09:00 - Vizita prietenilor DGASPC Cluj şi a elevilor clujeni la sediul Centrului Comunitar Judeţean
10:00 - Recital muzical cu participarea Magdei Puşcaş
11:00 - Mesajul Centrului Comunitar Judeţean către comunitatea clujeană
14:30 - Manifestaţie în Piaţa Unirii de conştientizare a comunităţii clujene în contextul integrării sociale a persoanelor cu Sindrom Down- „Ajută conştientizarea, nu diferenţierea"

Comenteaza