Foto ATENŢIE la balcoanele închise cu geamuri termopan! Efectul de lupă vă poate da foc la casă

Un incendiu a avut loc ieri pe strada Observatorului din municipiul Cluj-Napoca. O parte dintre locatari au fost evacuați. Cazua incendiului care a izbucnit în balconul blocului ar fi fost efectul de lupă. 

Mulţi clujeni şi-au închis balcoanele cu geamuri termopan. Razele puternice ale soarelui care se reflectă pe un anumit obiect din balcon pot genera o flacăără, care apoi să ducă la un adevărat incendiu.  

Radiaţia solară, alături un material care poate reflecta sau concentra radiaţia solară nu e suficientă pentru a genera şi a întreţine arderea, ci este nevoie de "un triunghi de foc". Acesta este o combinaţie de trei factori, spun reprezentanţii ISU Cluj.

E nevoie de o sursă de energie capabilă să genereze temperatura necesară arderii, adică căldura solară. Apoi e nevoie de existenţa un material combustibil care să ardă fosrte uşor. Şi mai e nevoie de prezenţa aerului care are o concentraţie suficientă oxigen care să poată întreţine arderea. Odată ce există aceste trei elemente la un loc, avem şi posibilitatea apariţiei unui incendiu, au avertizat reprezeneanţii ISU Cluj. 

Ce măsuri pot lua locatarii pentru a evita astfel de incendii? Un lucru important pe care îl pot face cei care au balcoane închise cu geamuri termpoan ar fi să evite să pună materiale combustibile sau uşor combustibile sub directa incidenţă a razelor solare pentru a nu se crea "efectul de lupă". 

Sursa foto: https://youtu.be/ucI469SXngM

Comenteaza