Aţi primit recent apeluri din Siri Lanka? Prefixul +94 vă poate încărca factura

Aţi primit recent apeluri din Siri Lanka? Prefixul +94 vă poate încărca factura

Dacă aţi primit apeluri telefonice cu prefix +94, să ştiţi că acesta aparţine de Siri Lanka. ​​Românii ar trebui să fie atenți la apelurile internaționale pierdute sau la apelurile primite de la numere internaționale pe care nu le cunosc. 

Acestea pot fi tentative de fraudă realizate de persoane ce încearcă să obțină câștiguri ilegale, a avertizat autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Apelând înapoi astfel de numere, utilizatorii pot fi suprataxați, costurile regăsindu-se ulterior pe factura de servicii de telefonie.

Aveți mare grijă să nu sunați înapoi! Situația în care de la anumite numere se inițiază apeluri scurte cu scopul ca utilizatorii să sune înapoi, accesând astfel servicii cu suprataxă, ar putea reprezenta o fraudă. Dacă apelați, puteți rămâne fără credit sau, dacă aveți abonament, să înregistrați costuri suplimentare. În acest caz, vă puteți adresa Poliției, instituția responsabilă să ancheteze o posibilă fraudă.

Cum funcționează frauda cu apeluri pierdute

Persoanele care au intenția de a înșela utilizatorii dau apeluri scurte, de obicei prin intermediul unor programe de apelare automată a unor numere selectate aleatoriu, cu intenția ca cel apelat să sune înapoi. Victima sună de obicei la un număr de telefon cu suprataxă, iar scopul celor apelați este să mențină apelul activ un timp cât mai îndelungat și să obțină, astfel, câștiguri ilicite.

Tarifele aplicate acestor apeluri, către numere din țări precum Botswana, Guineea, Guyana, Nepal, Sri Lanka etc. este ridicat, iar costurile se regăsesc, ulterior, pe factura persoanei care apelează.

Ce trebuie să facă utilizatorii pentru a evita acest tip de fraudă?

Persoanele care întâmpină o astfel de situație sunt îndrumați să nu sune înapoi la numerele pe care nu le cunosc, cu atât mai puțin dacă acestea sunt numere internaționale provenind din țări cu care nu au nicio legătură. De asemenea, nu trebuie furnizate date cu caracter personal dacă acestea sunt solicitate prin aceste apeluri.

Ce, cum și unde reclami?

Dacă sunteţi vizaţi de acest tip de fraudă, informaţi furnizorul lor de servicii de telefonie și, totodată, vă puteţi adresa Poliției, instituția abilitată de dispozițiile legale în vigoare să investigheze posibilele cazuri de înșelăciune sau de infracțiuni informatice.

Comenteaza