Au lăsat totul baltă ca să-i găsească pe supravieţuitorii avionului prăbuşit VIDEO

Au lăsat totul baltă ca să-i găsească pe supravieţuitorii avionului prăbuşit VIDEO
În vreme ce autorităţile s-au bâlbâit în căutarea victimelor accidentului aviatic, moţii din munţii Apuseni au dat dovadă de o organizare exemplară. De la primar până la pădurari şi la oamenii simpli, cu toţii au ieşit din case şi au plecat în căutarea victimelor imediat ce au văzut la televizor că un avion s-a prăbuşit în zona lor. În total, aproximativ 300 de moţi au participat la căutări. Câţiva dintre ei au povestit pentru Realitatea TV Cluj cum au găsit epava şi care era starea pasagerilor.

Sătenii din comuna Horea, judeţul Alba, s-au mobilizat imediat ce au văzut la ştiri că un avion s-a prăbuşit în munţii Apuseni. Până spre seară, 300 de moţi îi căutau prin păduri pe răniţi. Marin NIcola e primarul comunei Horea: "După ora 4, după ce am vazut la televizor ca un avion s-a rasturnat in zona ursoaia. de acolo a plecat toata nebunia. imediat s-au mobilizat satele care sunt mai apropiate acolo Matisesti si Trifesti", spune el. "Au fost in prima faza peste 100 de persoane si dupa care s-a ajuns la 300 de persoane, localnici".

Cel care a organizat misiunea de salvare şi care a reuşit acolo unde au eşuat autorităţile este pădurarul Nicolae Oneţiu. Acesta a vorbit la telefon cu medicul Radu Zamfir, unul dintre pasagerii care s-au aflat în avion.

"Noi am sunat la 112 şi am luat legătura cu domnul doctor Zamfir şi i-am zis că noi am cam şti unde e, numai să ne deie niste detalii. A spus că a găsit o poieniţă acolo sus, chiar deasupra cantonului meu, şi m-am gândit că ar fi zona aia; şi aşa a dat bunul Dumnezeu, că a fost zona aia", spune pădurarul Nicolae Oneţiu.

În epoca aparatelor GPS şi a telefoanelor inteligente, tot localnicii au fost cei care au indicat locul exact al epavei. Alin Moş, directorul Parcului Naţional Apuseni, explică: "am întâlnit un grup de localnici  mobilizaţi care aşteptau să se îndrepte spre zona unde urma să caute. I-am întrebat dacă au văzut ceva. Mi-au spus că au lucrat în pădure înziua aia şi au văzut un avion care a trecut pe deasupra lor, care făcea un zgomot ciudat şi că a mers după un vârf şi nu s-a mai văzut nimic".

Câţiva săteni au ajuns primii la victime şi le-au cărat spre poalele muntelui. Le-au dat hainele de pe ei şi au confecţionat o targă din crengi şi pături. Laurenţiu Todea e printre ei: "i-am dat hainele si i-am invartit picioarele ca nu se putea tine. Am taiat o patura si cu doua lemne am facut o targa, i-am cărat 7-800 metri până la un tractor".

Tânăra rezidentă, care a decedat, si doctorul Zamfir au fost primii duşi cu maşina unui sătean. Valentin Nicola explică: "S-a continuat resuscitarea la mine in masina pana am ajuns la masina smurd. Le-am spus sa ni se dea o targa sau sa vina masini ca mai sunt raniti si vin greu. mi-au rapsuns ca au un sef si nu pot trece peste ordinul sefului. Atunci am plecat iar cu masina mea inapoi sus. M-am dus pana la epava, am vazut epava acolo".

Alte trei victime au fost duse cu tractorul până la maşinile de teren cu care au fost transportate la autospecialele SMURD. De asemenea, trupul neînsufleţit al pilotului Adrian Iovan a fost transportat pe o porţiune de drum în remorca unui tractor. "L-am dus remorcat de tractor, până aici pe vale", spune Oneţiu.

Tot moţii salvatori au montat o cruce mare de lemn, cu numele pilotului şi al tinerei decedate, în locul unde a avut loc tragedia.

Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

 

Comenteaza