Audieri-maraton în procesul lui Apostu

Audieri-maraton în procesul lui Apostu
Unsprezece persoane vor fi audiate, astăzi, la Curtea de Apel Mureş în dosarul în care fostul primar din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, este acuzat de fapte de corupţie. Este vorba despre martorii care nu s-au prezentat la termenul din 17 septembrie.

Judecătoarea Floare Găzdac, magistratul care a preluat cazul după cererea de abţinere a colegei sale, Mihaela Creţu, i-a recitat pe martori, atât prin fax, la primărie, cât şi la domiciliile lor.

Astfel, martorii care ar trebui să fie audiaţi, astăi, sunt: Szabo Mihai Călin, Virgil Poruţiu - director tehnic Primăria Cluj-Napoca, Corina Ciuban - director Urbanism Primăria Cluj-Napoca, Dacia Crişan - fost director Patrimoniu Primăria Cluj-Napoca, Somody Gyula - fost consilier local UDMR Mihaela Oana Şimon, Ioan Bogdan - şef serviciu Financiar-Salarizare Primăria Cluj-Napoca, Mirela Mărincean - şef serviciu Direcţia Tehnică - Siguranţa Circulaţiei Rutiere Primăria Cluj-Napoca, Marius Emil Coroş, Constantin Tomoş - consilier local PDL, Claudia Anastase - consilier local USL.

UPDATE 9.40: Doar zece martori sunt prezenţi în sala de judecată. Lipseşte Szabo Mihai Călin. Primul audiat este Virgil Poruţiu, directorul tehnic al Primăriei. Este întrebat despre licitaţia pentru salubrizare din 2010.

UPDATE 9.47: Poruţiu a fost întrebat de judecătoare dacă a intervenit vreodată Sorin Apostu pentru a favoriza vreo firmă care a participat la licitaţie. "Niciodată inculpatul nu a intervenit la mine pentru a avea grijă de cineva la licitaţii", a spus Poruţiu. Directorul tehnic al Primăriei Cluj-Napoca a fost întrebat şi cu privire la vizita pe care i-a făcut-o la birou Nelu Miron, angajat al Bratner Veres, care audiat la rândul său a arătat că s-a dus la Poruţiu pentru o recomandare. "Este adevărat că în vara anulu 2011 a venit la mine în birou dl Ioan Miron de la Bratner Servicii Ecologice cu care colaboram pe partea de salubrizare stradală . A venit pentru o recomandare din partea primăriei în vederea participării la licitaţii. I-am spus lui Miron că nu putem să îi dăm recomandare decât pentru contractul încheiat şi l-am trimis la sevicul de specialitate pentru a verifica ce scrie în contractul încheiat în 2010.

UPDATE 10.25: Este audiată Mirela Mărincean, şef serviciu Direcţia Tehnică - Siguranţa Circulaţiei Rutiere Primăria Cluj-Napoca. Ea a semnat recomandările pentru Bratner.

UPDATE 10.45: "De regulă eu semnez documente când lipseşte domnul Poruţiu. Nu ţin minte să mă fi întâlnit cu Nelu Miron la mine în birou. Am semnat cele două recomandări, dar nu-mi amintesc împrejurările. Nu am avut o discuţie cu Poruţiu în legătură cu aceste recomandări. Nu îmi amintesc dacă momentul în care am semnat mai erau semnate şi de o altă persoană. Regula este că, recomandările se semnează în ordine ierarhică, de către directorul de serviciu şi apoi de către primar", a spus Mărincean.

Pusă în faţa celor două recomandări, Mărincean şi-a recunoscut semnătura la rubrica director executiv Virgil Poruţiu, iar la semnătura primarului a spus ca ea crede că este vorba de semnătura fostului viceprimar Laszlo Attila.

Totodată, Mărincean a zis că serviciul de specialitate care trebuia să semneze astfel de recomandări, era serviciul tehnic. Întrebată fiind dacă îl cunoaşte pe Călin Stoia, aceasta a zis că nu.

UPDATE 10.50: Acum e audiată Dacia Crişan - fost director Patrimoniu Primăria Cluj-Napoca. Ea a spus că nu ştie nimic despre contractele de salubrizare şi nici de parcul auto RATUC. Nici Corina Ciuban, director Urbanism Primăria Cluj-Napoca, nu ştie nimic despre atribuirea celor două contracte. Este audiat Somody Gyula - fost consilier local UDMR. Somody a fost membru în comisia de licitaţie pentru salubritate şi susţine că totul s-a desfăşurat corect.

UPDATE 11.15: Este audiat Ioan Bogdan - şef serviciu Financiar-Salarizare Primăria Cluj-Napoca. "Nu s-a intervenit pe perioada evaluării şi nici nu s-a vehiculat numele câştigătorului", a spus acesta.

UPDATE 11.35: În aceste momente este audiat Marius Emil Coroş- inspector la Serviciul Tehnic şi membru în comisia de evaluare oferte pentru salubritate.

Instanţa de judecată a luat o pauză.

UPDATE 12.45: Este audiată Simon Mihaela, inspector la Direcţia Tehnică şo angajată la Biroul de Achiziţii Publice

UPDATE 12.55: Aceasta spune că nu au fost intervenţii din partea nimănui pe parcursul procedurilor de licitaţie: "Licitaţia a fost supravegheată de angajaţi ai ministerului Finanţelor. Primarul era obligat să semneze contractul de salubrizare"

UPDATE 13.10: Întrebată de procuror, Simon a zis că la controalele privind activitatea de salubrizare, inspectorii se deplasau cu maşina firmei de salubrizare, însoţiţi de un angajat al firmei.

UPDATE 13.20: Este audiat Constantin Tomoş, consilier local PDL

UPDATE 13.15: Membru şi al comisiei de licitaţie a contractului de salubrizare, acesta spune că licitaţia s-a desfăşurat corect.

UPDATE 13.25: "Cu Apostu nu am discutat în legătură cu modalitatea de atribuire a acelui contract", a explicat Tomoş

UPDATE 13.30: Acum e audiată Claudia Anastase, consiler local USL, membru al comisiei de licitaţie.

UPDATE 13.45: Şi din punctul de vedere al lui Anastase, licitaţia s-a desfăşurat corect: "Nu am simţit niciun moment că s-ar interveni în favoarea vreunei fime"

UPDATE 14.15: Audierea martorilor s-a încheiat. Spre deosebire de fosta judecătoare a cazului, magistratul Floare Găzdac a acceptat aproape toate întrebările apărării, aşa cum au fost ele formulate.

UPDATE 14.20: Se discută despre cererile formulate la termenul trecut. Se respinge cererea de reaudiere a lui Liviu Neag, directorul RATUC.

UPDATE 14.25: Asupra cererii de liberare, instanţa se va pronunţa mâine.

UPDATE 14.37 Luni 24 septembrie sunt aşteptaţi la audieri următorii 14 martori, marea majoritate fiind angajaţi ai Primăriei Cluj-Napoca.

Comenteaza