Audieri şi vizionări de casete cu uşile închise în dosarul pensionarului acuzat de sex cu minore VIDEO

Audieri şi vizionări de casete cu uşile închise în dosarul pensionarului acuzat de sex cu minore VIDEO
Ioan Codreanu, bărbatul de 67 de ani judecat sub acuzaţia că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o fată de 13 ani, oferindu-i acesteia diverse cadouri costisitoare şi bani, s-a prezentat ieri la proces, şi a ieşit cu escortă, cerând judecătorului să înştiinţeze presa că nu doreşte să fie filmat şi fotografiat.

Procesul s-a judecat în şedinţă secretă, la Judecătoria Cluj-Napoca prezentându-se, în afară de inculpatul Ioan Codreanu, mama părţii vătămate şi sora părţii vătămate, care la rândul ei se pare că a întreţinut relaţii sexuale cu pensionarul. Ioana C., care are acum vârsta de 17 ani, a venit la proces în calitate de martor pentru sora ei, Anamaria C., de 15 ani. Potrivit unor surse judiciare, Ioana a declarat în faţa instanţei că a început să aibă relaţii intime cu bărbatul încă de când avea 13 ani.

La un moment dat, în timp ce fiica ei mai mare dădea declaraţie de martor, mama celor două minore a ieşit din sala de judecată plângând în hohote. Fiica ei mai mare, Ioana, are şi un copil, iar Victoria Cândea crede că tatăl acestuia ar putea fi chiar inculpatul. "Le lua de la şcoală sau nu mergeau la şcoală deloc. Cea mică a repetat de trei ori clasa a V-a, după ce în clasele I-IV nici o absenţă nu a avut, nici o absenţă. Le acosta cu bani, să dai 30-40 de milioane de lei la un copil îi foarte mult. Şi le-o dus în diferite garsoniere, le-o arătat cum se face sex oral, cum se face sex anal, deci tot felul de sex. La 13 şi la 14 ani...", a spus, printre lacrimi, Victoria Cândea.

Femeia susţine că bărbatul a fost surprins în compania Anamariei de o cameră de supraveghere din oraş. "O început să nu mă mai asculte, să fugă de acasă. Dacă ziceam ceva, spuneau "am bani, fac ce vreau, nu mă poţi comanda". Asta e. Cea mare a făcut chiar un copil. Cu el? O să facem test de paternitate, dacă e de acord, şi o să vedem. Cu siguranţă îi fetiţa lui", a mai spus femeia. Mama celor două fete susţine că nu doreşte decât „să îl vadă pedepsit pe cel care i-a nenorocit fetele".

Conform surselor ZIUA de CLUJ, la termenul de judecată care a avut loc ieri s-a vizionat şi caseta, pusă la dispoziţie de Poliţie, în care Ioan Codreanu s-ar afla în maşina sa, un SUV de culoare neagră, împreună cu Anamaria. Procurorii au arătat, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, că bărbatul, după ce ar fi întreţinut cu minora raport sexual oral în maşină, i-ar fi dat copilei 200 de lei, spun procurorii.

Bărbatul, Ioan Codreanu, le-ar fi ademenit pe cele două copile făcându-le cadouri scumpe, spune mama acestora. Aceasta a povestit că bărbatul era vecinul lor pe vremea când locuiau în Făget, adică în perioada 2008-2011. „În cursul anului 2008 m-am mutat împreună cu cei trei copii ai mei şi soţul în Făget. Copiii mei, Ioana, Anamaria şi Mircea mergeau la şcoală în cartierul Zorilor. Mi-a atras atenţia faptul că deşi terminau cursurile în jurul orei 13, ajungeau acasă pe la 13:10, când ei, în mod normal puteau să ajungă abia în jurul orei 14, pentru că atunci circula autobuzul. Am întrebat-o pe Ioana, fiica mai mare, care atunci avea 14 ani, cum ajung atât de devreme acasă şi mi-a spus că îi aduce domnul Ion, cu o maşină mare, neagră. Am zis atunci că aş vrea să îl cunosc şi eu pe domnul Ion, care locuia la câteva case distanţă de noi", a povestit Victoria Cândea pentru ZIUA de CLUJ. În decembrie 2012, Codreanu a fost trimis în judecată pentru act sexual cu un minor, parte vătămată fiind Anamaria C.

Procurorii l-au trimis pe Codreanu în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă, în 23 iunie 2012, însă din cauza unor vicii de procedură făcute pe parcursul urmăririi penale, cererea anchetatorilor a fost respinsă. Mai exact, doi martori au fost audiaţi de procurori în lipsa apărătorului inculpatului, dar în prezenţa avocatului părţii vătămate. Avocatul lui Codreanu nu a fost chemat să asiste la audieri deşi a cerut să fie anunţat, punând la dispoziţia procurorilor un număr de telefon mobil. După ce s-a constatat această situaţie, cei doi martori au fost reuadiaţi, întrucât declaraţiile originale nu aveau forţă probantă, nefiind luate conform legii. Un alt motiv care a dus la decizia de respingere a cererii de arestare a fost starea de sănătate a inculpatului şi vârsta înaintată. Pe de altă parte, judecătorul a respins solicitarea procurorilor şi din cauza faptului că partea vătămată a dat dovadă de lipsă de colaborare cu organele de urmărire penală. „Caracterul lacunar al descrierilor sale şi comportamentul capricios al acesteia în cursul anchetei denotă o autoculpabilizare care provine din faptul că victima a venit oarecum în întâmpinarea conduitei dezavuabile a inculpatului. Aceasta în condiţiile în care, în prezent, o persoană de sex feminin în vârstă de 13 ani este în măsură să realizeze că, din punct de vedere moral, nu trebuie să cedeze unor comportamente ademenitoare ca acelea de care inculatul a dat dovadă", se arată în motivarea Judecătoriei Cluj-Napoca. În consecinţă, instanţa a luat ca măsură preventivă obligarea lui Codreanu de a nu părăsi localitatea şi i-a interzis să se apropie de cele două surori şi de mama acestora.

Codreanu a declarat în permanenţă că este nevinovat, şi i-a făcut mamei celor două minore plângere pentru denunţ calomnios. În motivarea prin care Judecătoria a respins propunerea de arestare a acestuia se arată că „nici în faţa procurorului şi nici cu ocazia audierii sale de către judecător inculpatul nu a recunoscut săvârşirea faptei. Nu a fost în măsură să explice credibil motivul pentru care este incriminat de declaraţiile părţii vătămate şi ale susnumitelor (a două martore, n.red.)".

 

Comenteaza