Autorităţile române cer ajutorul Interpol în cazul soţilor absolvenţi de Cluj găsiţi morţi în Sibiu

Autorităţile române cer ajutorul Interpol în cazul soţilor absolvenţi de Cluj găsiţi morţi în Sibiu
Autorităţile române au cerut sprijin de la Interpol pentru a elucida misterul celor doi soţi, absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj găsiţi morţi, în urmă cu două săptămâni, în stare de putrefacţie, la marginea unei păduri din judeţul Sibiu. Scopul este acela de a lămuri dacă Ileana şi Bogdan Bută au fost plecaţi sau nu în străinătate.

Ancheta se desfăşoară anevoioas în cazul celor doi soţi medici găsiţi putreziţi într-o pădure din judeţul Sibiu. „Am solicitat şi de la Interpol date pentru a stabili cu certitudine dacă cei doi au ajuns sau nu în Germania, aşa cum declară unii dintre martorii audiaţi", a precizat pentru evz.ro procurorul care instrumentează acest caz, Andreea Roman.

Anchetatorul sibian a adăugat că, până în acest moment, s-a stabilit că Ileana şi Bogdan Bută, soţii de 29 de ani găsiţi morţi, pe 14 august, într-o avansată stare de putrefacţie, pe Valea Oltului, au stat un an de zile în Sibiu.

„Avem certitudinea că au închiriat un apartament în Sibiu. Există un contract de închiriere, există martori care i-au văzut periodic intrând în acel apartament", a explicat Andreea Roman.

Anchetatorii susţin că, cel mai probabil, cei doi soţi nu au părăsit România. „Pentru a lămuri acest lucru cu certitudine, trebuie să se stabilească dacă, în intervalul în care au închiriat apartamentul din Sibiu, n-au fost plecaţi şi în Germania, de aceea am apelat la Interpol", a precizat procurorul de caz.

Mesajele din „străinătate" erau trimise din Sibiu

„În toată această perioadă de un an de zile au comunicat prin intermediul messenger-ului, mailului, victimele comunicând că sunt bine, sunt în Germania, practică medicina, urmând să obţină mai multe relaţii în momentul în care vor fi angajaţi definitiv şi vor primi şi salariu. Din mai 2012 până la data la care au fost găsiţi în locul în care au fost găsiţi nu a mai ştiut nimeni nimic de ei", a mai spus magistratul.

Anchetatorii au stabilit, însă, că mesajele erau trimise din Sibiu şi nu din Germania. În perioada în care se presupune că au fost plecaţi, cât timp au ţinut legătura cu familiile, cei doi „au primit bani de la părinţi, sume importante, în conturi bancare", dar şi de la prieteni. "Au împrumutat sume de până la 6.000 de lei de la mai multe persoane", a precizat Andreea Roman.

Procurorii aşteaptă, acum, şi răspunsul de la societăţile de telefonie mobilă pentru a stabili dacă cei doi tineri au telefonat din România sau din străinătate. În plus, au fost audiaţi părinţii celor doi şi unii dintre prieteni.

"Unele declaraţii ale prietenilor contrazic spusele rudelor. În funcţie de răspunsurile pe care le primim de la companiile de telefonie, de la Interpol vom mai putea audia şi alţi martori", a explicat Andreea Roman.

Un aparat defect întârzie ancheta

Autorităţile nu pot da, încă, un verdict clar asupra cauzelor care a condus la decesul Ilenei şi a lui Bogdan Bută, cei doi absolvenţi ai Facultăţii de Medicină din Cluj. Raportul toxicologic, care poate lămuri într-o mare măsură misterul decesului, întârzie din cauză că aparatul care efectuează astfel de teste este defect.

„Am trimis analizele la Timişoara pentru că aparatul de la Sibiu este defect. Nu ştiu cât mai avem de aşteptat", a precizat Andreea Roman. Rezultatele analizelor de laborator pot stabili dacă Ileana şi Bogdan au înghiţit vreo substanţă care le-a pus capăt zilelor sau dacă se aflau sub influenţa stupefiantelor.

Alcoolemie mare

Până acum, medicii legişti au efectuat autopsia şi au stabilit că tinerii au murit în urmă cu trei luni. "Legistul a transmis că nu se poate pronunţa asupra decesului. Din analiza cadavrelor a reieşit, însă, că moartea a survenit în urmă cu aproximativ trei luni, cam pe la jumătatea lunii iunie. Până în prezent, datele şi informaţiile obţinute în acest dosar exclud săvârşirea unei infracţiuni îndreptate împotriva vieţii, integrităţii corporale sau a libertăţii persoanei, respectiv omor sau jaf, asupra celor două persoane", a precizat pentru EVZ purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Sibiu, inspectorul Luciana Balteş.

În acest context, anchetatorii iau în calcul şi varianta sinuciderii. Fie că le-a dat cineva, fie că au băut singuri, cert este că tinerii soţi erau în stare de ebrietate în momentul morţii. Aşa reiese din una expertiza alcoolemiei care a evidenţiat o îmbibaţie alcoolică de 0,70 la mie în cazul Ilenei şi 0,80 la mie, în cazul lui Bogdan.

Departe de lumea dezlănţuită

Cei doi au fost descoperiţi la marginea pădurii din localitatea Boiţa, judeţul Sibiu. Locul este situat într-o zonă nepopulată, pe Valea Oltului. Trupurile lor au fost găsite în stare de putrefacţie, la câţiva metri distanţă unul de celălalt. În apropiere erau, într-o pungă, şi toate bijuteriile Ilenei. Tot acolo, se afla o foarfecă şi o şuviţă din părul ei. Până acum, nu s-a stabilit cum au ajuns în acel loc uitat de lume.

Bogdan şi Ileana s-au căsătorit în timpul facultăţii, pe care au terminat-o în 2009, la Cluj. El era din Băicoi, judeţul Prahova, ea din Roşiori de Vede, judeţul Teleorman. De când s-au căsătorit şi până anul trecut, au stat împreună la Băicoi, la părinţii băiatului, fără ca părinţii fetei să ştie acest lucru.

„S-au căsătorit în anul 2006. Aparţinătorii spuneau că erau nişte copii foarte liniştiţi, care nu au creat probleme, singurul aspect care nu l-au cunoscut părinţii fetei a fost acela că cei doi nu au practicat niciodată medicina pe teritoriul României. În 2009 au terminat facultatea, şi din 2009 până în 2011 au stat la domiciliul părinţilor băiatului, aspect pe care nu l-au avut la cunoştinţă părinţii fetei", a mai spus Andreea Roman.

Potrivit sursei citate, părinţii ştiau că Bogdan şi Ileana au plecat în Germania în 2011, pentru a practica medicina. Au ţinut legătura cu ei până în mai 2012, dată de la care tinerii n-au mai dat niciun semn. Niciunul dintre apropiaţi nu a putut să explice de ce nu a încercat să ia legătura cu ei în ultimele luni.

Tinerii au fost înmormântaţi, săptămâna trecută, în oraşul Băicoi, din judeţul Prahova. Acolo, în localitatea străbătută de Paralela 45, Ileana şi Bogdan îşi dorm somnul de veci, unul lângă celălalt.

Etichete
Comenteaza