Video Foto Aventura unor neozeelandezi în Cluj: pălinca, Salina şi Cheile Turzii le-au tăiat răsuflarea

Aventura unor neozeelandezi în Cluj: pălinca, Salina şi Cheile Turzii le-au tăiat răsuflarea
Centrul vechi al Clujului | Foto: Radu Pădurean / Primăria Cluj-Napoca

Un cuplu de neozeelandezi, plecaţi într-un tur al Europei cu rulota, a poposit recent la Cluj. Se pare că s-au simţit bine în inima Transilvaniei, dat fiind faptul că au decis să îşi prezinte experienţa ardeleană nu prin unul, ci prin trei clipuri video postate pe canalul lor de YouTube. 

Punctul de pornire: Salina Turda

Hannah şi Myron au ales să îşi înceapă aventura clujeană la Salina Turda, unde au făcut o tură cu roata panoramică, au jucat biliard şi şi-au încheiat şederea în parcul de distracţii situat la 90 m sub pământ cu o plimbare cu barca pe lacul sărat. 

"Cabinele roţii sunt foarte mari şi încăpătoare. Îmi place să fac ture cu roata, dar de fiecare dată când ne apropiem de vârf am emoţii. Îmi imaginez mereu ce înfricoşător ar fi să se blocheze chiar când sunt sus. Cu roata de aici e plăcut, se mişcă încet, dar tot o găsesc puţin înfricosătoare", afirmă Hannah, în videoclipul filmat în salină.

"Este sare peste tot, pe bănci, pe scări, pe bărci. E tare ciudat să dai o tură cu barca pe un lac aflat la o asemenea adâncime în pământ. Nu se vede nimic în apă, e întunecat şi când priveşti în jos vezi totul e negru. E înfricoşător", a adăugat vloggeriţa.

Cei doi tineri s-au arătat mulţumiţi de experienţa avută în Salina Turda şi chiar le-au prezentat internauţilor preţurile de acces în obiectivul turistic şi costurile activităţilor oferite în salină. 

Istorie şi pălincă în Cluj-Napoca 

Următoarea oprire a fost în Cluj-Napoca, unde au preferat să se plimbe în zona centrală a oraşului, prin Parcul Central şi să intre în câteva localuri pentru a încerca bucatele tradiţionale. Piaţa Unirii şi Casa Matei Corvin, din Piaţa Muzeului, le-au atras atenţia celor doi vloggeri.

“Faţada casei arată caraghios. Dacă te uiţi de aproape, nu are nicio simetrie, deoarece e de fapt alcătuită din trei case. Fiind locul în care regele Matei Corvin s-a născut, a dat un ordin ca cei care locuiesc în acea casă să fie pentru totdeauna scutiţi de taxe. De aceea, încă două familii s-au alipit de casa originală, astfel încât toţi să profite de acest avantaj”, a povestit Hannah, pentru abonaţii contului lor de Youtube. 

Tinerii au luat prânzul la restaurantul tradiţional Roata, din Făget, unde au fost primiţi cu pălincă şi cu vişinată. “Aş asemăna-o cu votca, însă cu mai mult gust de alcool”, a spus Myron despre tăria care i-a tăiat suflarea de la prima înghiţitură.

Neozeelandezul s-a arătat mult mai încântat de vişinată: „E foarte bună, nu e la fel de tare şi are gust puternic de vişine. Îmi place, dar simt ca o flacără în gât”. Turiştii au comandat un prânz comun în întreaga Europă: şniţel de pui cu cartofi rustici şi salată, alegere cât se poate de bine primită. "E foarte crocant la exterior, dar la interior e fraged, nu e deloc uscat".

Plimbarea tinerilor prin Cluj-Napoca s-a încheiat în Parcul Central. „Ne întoarcem la rulotă. Ne-am simţit foarte bine explorând Clujul, e un oraş foarte frumos, cu o istorie interesantă. Parcul Central e minunat, însă noi ne vom retrage".

Cheile Turzii, un spectacol dat în liniştea naturii

Înainte de a-şi continua aventura prin Europa, Hannah şi Myron s-au oprit în Cheile Turzii, unde au admirat peisajul mirific. „Drumul este foarte alunecos şi pietruit. Suntem înconjuraţi de munţi de stâncă; e un peisaj incredibil. Sunt oameni care escaladează. E foarte plăcută atmosfera aici, la ţară”, a concluzionat Myron, după o zi petrecută în aria protejată. 

Un cuplu + o rulotă = sute de experienţe

Hannah şi Myron au început să îşi prezinte internauţilor călătoriile încă din 2016. Ulterior au transformat o dubiţă într-o casă pe roţi, proces documentat video şi împărtăşit cu fanii, pentru ca apoi să ajungă în ţări precum Franţa, Grecia, Elveţia. 

Clujul prin ochii unui cuplu de vloggeri. Ce au vizitat cei doi şi cu ce impresii au rămas

În România au filmat 10 videoclipuri, dintre care trei în judeţul Cluj. Cei doi au fost şi pe Transfăgărăşan, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, au avut experienţa unui camping din Buşteni, au vizitat mănăstirile din Moldova, castele şi cetăţi din Transilvania.

Clujul prin ochii unui cuplu de vloggeri. Ce au vizitat cei doi şi cu ce impresii au rămas

Jumătate de milion de turişti la Cluj 

Numărul turiştilor străini care aleg să viziteze Clujul creşte de la an la an, conform datelor Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj. Procentul pentru primele opt luni ale anului este de 6,7%. În perioada 1-31 august, unităţile de turism au oferit 4.819 de camere cu 9.975 locuri.

În perioada 1 ianuarie – 31 august au fost cazaţi 429.245 turişti, din care 97.184 străini (22,6% din total). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, numărul străinilor a crescut cu 6,7%. Cei mai mulţi străini provin din Ungaria (14.883), Germania (11.804), Italia (10.061), Marea Britanie (6.551), Franţa (6.051), SUA (5.846).

Comenteaza