Avertizări MAE pentru românii care călătoresc în Germania, Italia şi Croaţia

Avertizări MAE pentru românii care călătoresc în Germania, Italia şi Croaţia

Vârf de sezon estival. Alertă cod ROŞU de caniculă în Germania şi Croaţia. Circulaţia rutieră aglomerată în Zagreb

MAE a emis două avertizări de călătorie pentru românii care vor să călătorească în Germania şi Croaţia, în ambele ţări fiind instituit cod roşu de caniculă. Traficul rutier este aglomerat pe autostrăzile din Zagreb care fac legătura cu litoralul din cauza vârfului sezonului estival, în august. Zile de foc sunt şi în Spania şi Franţa, unde sunt emise coduri de caniculă cu temperaturi peste 40 de grade.

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să tranziteze sau să călătorească în Republica Croaţia că, din cauza vârfului de sezon estival, în luna august, circulaţia rutieră pe principalele autostrăzi A1 Zagreb-Split-Dubrovnik şi A6 Zagreb-Rijeka, care leagă partea continentală de litoralul Mării Adriatice, precum şi pe A3 Bregana–Lipovac, care este ruta predilectă de tranzit între Slovenia şi Serbia), este foarte intens, adesea înregistrându-se blocaje şi coloane de autovehicule care se pot întinde, în special în zilele de week-end, pe zeci de kilometri", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, "prognozele meteorologice pentru perioada 6-10 august 2018 indică o creştere semnificativă a temperaturilor, fapt ce a condus la emiterea unui cod roşu de caniculă pentru regiunile Knin, Rijeka, Split, Dubrovnik. De asemenea, a fost emisă atenţionare meteorologică cod galben pentru regiunea Zagreb. Se recomandă cetăţenilor români să evite expunerea directă la soare si să se hidrateze corespunzător".

MAE mai reaminteşte românilor care vor să călătorească sau să tranziteze Croaţia că "în contextul sezonului estival este posibilă prelungirea semnificativă a timpilor de aşteptare la frontiere, în special la punctele de trecere Croaţia – Slovenia (în special Bregana) şi Croaţia – Serbia (în special Bajakovo) situate pe autostrada Zagreb-Belgrad".

În intervalul 7-9 august şi Germania se află sub cod roşu de caniculă, temperaturile ajungând şi până la 40 de grade Celsius.

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Federală Germania că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, în perioada 7–9 august 2018, prognozele meteorologice indică o creştere semnificativă a temperaturilor, până la 40 de grade Celsius, izolat fiind posibile ploi puternice şi furtuni", precizează MAE, în comunicat.

MAE le recomandă cetăţenilor români să obţină cât mai multe informaţii înainte de a pleca la drum.

 

"Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Croaţia ca, înainte de a pleca la drum, să consulte permanent pentru informaţii actualizate, paginile de internet ale Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate - http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilăhttp://www.ccaa.hr. Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă pe teritoriul Croaţiei, pot apela numărul european unic de urgenţă 112", precizează sursa citată.

De asemenea, ministerul oferă şi detalii unde românii pot cere asistenţă, în cazul în care se confruntă cu probleme.

"Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii României în Republica Croaţia: +38598414341. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://Zagreb.mae.ro,www.mae.ro<http://www.mae.ro> şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (disponibilă gratuit în "App Store" şi "Google Play"), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie", conchide MAE.

Pentru persoanele care intenţionează să călătorească spre Germania sau care doar tranzitează ţara, MAE oferă numere de telefon unde acestea pot suna pentru a cere asistenţă, dacă se confruntă cu probleme.

"Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Berlin: +493021239555, +493021239514 şi +493021239516, Consulatului General al României la Bonn: +492286838135; +492286838211; +492286838244; +492286838254 şi Consulatului General al României la München: +4989553307; +498998106143, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă", se arată în comunicatul MAE.

"De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României la Berlin +4916090884680, oficiului consular al României la Bonn +491735757585, oficiului consular al României la München +491602087789 şi oficiului consular al României la Stuttgart +491716813450. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://berlin.mae.ro<http://berlin.mae.ro/>, www.meteoalarm.eu<http://www.meteoalarm.eu/>, www.mae.ro<http://www.mae.ro/> şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie", conchide sursa citată.

Comenteaza