Avioanele de luptă au acoperit cerul Clujului GALERIE FOTO/VIDEO

Avioanele de luptă au acoperit cerul Clujului GALERIE FOTO/VIDEO
Corneliu Dobriţoiu a anunţat în timpul discursului susţinut la un exerciţiu aerian româno-american desfăşurat ieri, la Cluj, că decizia de achiziţionare a avioanelor performante se va lua în câteva luni.

Demonstraţia a fost impresionantă, deşi mulţi din cei prezenţi ar fi vrut să vadă mai mult spectacol din partea avioanelor de luptă şi mai puţin a elicopterelor. A fost simulate un atac aerian şi o misiune de salvare care în termini specifici se numeşte "căutare-salvare în luptă". Au luat parte 200 de militari români, piloţii însoţiţi de personalul tehnic şi 150 de militari din cadrul Forţelor Aeriene statului Alabama din SUA. La show au participat 6 aeronave MIG-21LanceR şi un elicopter IAR 300 Puma, iar americanii au pilotat 8 aeronave F-16 şi o aeronavă KC-135. Americanii au sosit la Cluj vineri, iar antrenamentul comun pentru întreaga acţiune a durat doar o zi. Scopul exerciţiului a fost antrenarea comună a piloţilor români şi americani, experienţa pilotării unor aparate cu care nu au mai avut de-a face precum şi planificarea unor misiuni commune de zbor. Exerciţiul va continua până în 16 august.

Ministrul Apărării a ţinut să critice guvernele precedente ale ţării, care au amânat 8 ani decizia de a cumpăra acest tip de avioane. "Nu pot să nu observ cu mare tristeţe cum România a ratat 4 ani şansa de a lua o decizie politică", a declarat Dobriţioiu. "Vă asigur de angajamentul politic ferm de a nu transforma forţele aeriene într-o companie de transport", a mai spus acesta. Discursul a avut loc în cadrul exerciţiului aerian româno-american "Dacian Viper 2012" desfăşurat miercuri la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii.

(Florentina TĂTAR, articol preluat de pe PROVINCIANEWS.RO)

 

 

Comenteaza