Avion prăbuşit în Apuseni. UPDATE Au găsit răniţii după cinci ore. Pilotul şi un pasager sunt morţi FOTO / VIDEO

Avion prăbuşit în Apuseni. UPDATE Au găsit răniţii după cinci ore. Pilotul şi un pasager sunt morţi FOTO / VIDEO
Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în munţii de la limita judeţelor Alba, Bihor şi Cluj, în această după-masă. Sute de persoane au pornit în căutarea epavei şi a răniţilor.

Avionul s-a prăbuşit în zona comunei Beliş. Acesta decolase de pe aeroportul Băneasa, lângă Bucureşti. În avion se aflau şapte persoane.

Viceprimarul din Beliş, Mariana Ciumăfai, spune că avionul s-a prăbuşit la limita cu judeţul Alba. "Acum 10 minute am aflat. M-au sunat de la ISU că avem un accident aviatic spre Alba, la Ursoaia, la graniţa cu judeţul Alba. Am sunat la Poiana Horea şi am trimis pe cineva să vadă unde s-a întâmplat. În pădure e cam greu de găsit. Pe drumul spre Câmpeni lumea se uită, dar în pădure nu văd nimic", spune ea.

La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba se va întocmi un dosar penal; procurorii merg în aceste momente la faţa locului pentru a strânge probe.

Avionul medical, de tip BN2, aparţinea Şcolii Superioare de Aviaţie şi transporta şapte persoane - patru medici şi un student, plus cei doi piloţi.

"Un prim echipaj de intervenţie, format din jandarmi montani, a sosit la faţa locului. Toţi cei şapte din avion sunt conştienţi şi ar urma să fie transportaţi la Cluj", au precizat surse medicale.

Potrivit surselor citate, în avion se aflau medici de la spitalele bucureştene Sfânta Maria, Fundeni şi Elias, precum şi unul de la o unitate sanitară din Oradea.

La locul accidentului au mai fost trimise echipaje de la ISU Cluj, Bihor, Mureş şi Alba, precum şi un elicopter al SMURD Mureş.

Oficiali din MAI au precizat că avionul, de tip Britten Norman 2 (BN 2), are două motoare, o viteză de croazieră de 200 km pe oră şi poate transporta opt pasageri.

UPDATE ora 16:55 Primarul din Alba, Gheorghe Feneşer, spune că echipele de urgenţă au încercat să identifice locul prăbuşirii după coordonatele GPS, deocamdată fără succes. "Nu ştim zona exactă, e zonă împădurită", a spus el, la REALITATEA TV. Avionul transporta organe pentru transplant.

UPDATE ora 17:01 Avionul era pilotat de Adrian Iovan.

UPDATE 17:01 La faţa locului s-au deplasat trei elicoptere SMURD care să preia răniţii.

UPDATE 17:05 Ministrul Apărării, Mircea Duşa: "Noi îi sprijinim cu elicoptere"

Ministerul Apărării Naţionale a fost solicitat să aprijine cu elicopetere şi tehnică specială operaţiunea de căutare a aeronavei prăbuşite în judeţul Cluj şi pentru salvarea persoanelor aflate în avion.

Duşa a declarat că a fost informat în urmă cu aproximativ o jumătate de oră despre producerea incidentului. El a precizat că a fost solicitat sprijinul MApN pentru operaţiunea de cercetare-căutare. "Noi îi sprijinim cu elicoptere şi cu tehnică specială pentru cautare, dacă vremea permite şi ţinând cont de faptul că se înserează", a subliniat Duşa, pentru realitatea.net.

El a spus că este vorba despre o aeronavă a Şcolii de aviaţie, precizând că atribuţii în privinţa coordonării operaţiunii au Romatsa şi departamentul aviaţiei civile. Aeronava plecase, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi avea la bord un echipaj medical, printre care şi pe purtătorul de cuvânt de Spitalul Elias, doctorul Valentin Calu, iar incidentul a avut loc în apropierea localităţii Beliş, în judeţul Cluj, într-o zonă montană.

UPDATE 17:20 La faţa locului s-au deplasat două maşini de teren şi două ambulanţe SMURD. "Am fost anunţaţi în jurul orei 16 despre un accident cu un avion de mici dimensiuni la limita cu judeţul Alba, între localităţile Ursoaia şi Poiana Horii", spune purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş. El spune că în acest moment nu e exclus ca apelul să fie unul fals - o singură persoană a sunat la numărul de urgenţă 112. În plus, conform unui raport al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, un apel din 2 a fost fals, în 2013 la Cluj.

UPDATE 17:31 Trei salvamontişti din Beliş au plecat şi ei la faţa locului. "Vom merge şi de la Cluj, imediat", spune şeful serviciului Salvamont, Vasile Cipcigan.

UPDATE 17.35 Şeful IGSU:Toate persoanele din avion, în viaţă, medicul care a sunat la 112 a acordat primul ajutor

UPDATE 17.40 Avionul a fost localizat lângă lacul de acumulare Fântânele. Surse citate de Realitatea TV spun că principala cauză a accidentului a fost ceaţa.

UPDATE 17.41 Aeronavele MApN au fost retrase şi nu mai zboară spre locul accidentului, din cauza condiţiilor meteorologice.

UPDATE 17.48 Coordonatorul de transplant din Oradea, Carmen Pantiş, spune la Realitatea TV că a vorbit cu medicii de pe avion în această după-masă. "Am vorbit cu medicii, la ora 13.30 au decolat şi aşteptam la ora 15.30 urma să intrăm în sala de operaţie cu pacienta aflată în moarte cerebrală. Suntem şocaţi cu toţii", spune ea. Ficatul acesteia ar fi urmat să ajungă la  o pacientă de 62 de ani internată la Spitalul Fundeni.

UPDATE 17.54 Şeful ISU Cluj, Dorin Ungur, se deplasează şi el la faţa locului. La ora 18:00 acesta se afla în zona Huedinului. "Colegii îi caută, dar e foarte greu; vreau să vă zic că eu, aici în zona Huedinului, înot în ceaţă, nu vezi la 20 de metri", spune el.

Ungur e nemulţumit şi de faptul că în mod normal zona accidentului trebuia clar stabilită prin GPS. "Eu la maşină am GPS şi îmi afişează toate coordonatele; nu ştiu de ce la un avion nu poate fi aşa ceva", spune Ungur.

UPDATE 18:04 Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, spune că agenţia folosea avionul fără probleme. "Acum zbura la Oradea pentru prelevarea unui ficat; de 10 ani îl folosim cu brio şi n-a fost niciun fel de problemă". În plus, spune Zota, principala problemă a celor din avion, acum, e frigul. "Trebuie recuperaţi cât mai repede, altfel intră în şoc hipotermic", a spus el.

UPDATE 18:30 Nici la această oră răniţii nu fuseseră localizaţi. "E o zonă foarte accidentată, la confluenţa judeţelor Alba-Cluj-Bihor. E frig şi plouă, sunt condiţii grele", spune preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

UPDATE 18:40 Cipcigan spune că are la faţa locului trei colegi, cu echipamente de căutare şi salvare din zone abrupte, dar şi cu echipament de evacuare. "Problema e că e  o zonă abruptă, cu defrişări, destul de urâtă; e greu să intervenim", spune el.

UPDATE 18:45 Medicii răniţi au fost localizaţi; primul echipaj SMURD, şi jandarmii, au ajuns la faţa locului în jurul orei 18.30.

UPDATE 18:51 Conform unuia dintre salvamontişti, 20 de maşini de intervenţie au ajuns în cătunul Ursoaia, de unde încep căutările. "Deocamdată nu avem cunoştinţă despre locul accidentului. Începem căutările în paralel cu jandarmeria montană", a spus un salvamontist.

Zona împădurită unde s-a prăbuşit avionul; în zona încercuită e cătunul Ursoaia:

UPDATE 18:58 La Unitatea de Primire a Urgenţelor Cluj au venit rudele lui pilotului Adrian Iovan, care aşteaptă ca acesta să ajungă cu echipajele de intervenţie. E vorba de o mătuşă, soră cu mama, şi fiica ei. "Am vorbit săptămâna trecută cu Adrian. Am văzut la televizor ce s-a întâmplat, am încercat să-l sunăm imediat, dar nu avea semnal", a spus verişoara acestuia. "Ştiu că el, când pilotează, îşi ţine telefonul închis", a completat mătuşa acestuia.

UPDATE 19:36 Cluj: Primele echipe de salvare au ajuns la locul accidentului aviatic

UPDATE 19:38 Toate cele şapte persoane din avionul care a aterizat forţat au fracturi şi răni - surse

UPDATE 19:44 Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Cornelia Trif, spune că în zonă ceaţa e foarte densă şi face imposibilă vizualizarea vreunui eventual foc - dar se cunosc coordonatele geografice ale incidentului.

UPDATE 19:47 Şeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuţ, care participă la operaţiunea de căutare a victimelor, afirmă că în zona unde a aterizat forţat avionul zăpada este "până la brâu", iar ceaţa este foarte densă. La operaţiune participă 10 salvamontişti din Vlădeasa, împărţiţi în trei echipe, fiind ajutaţi şi de localnici, care cunosc foarte bine zona.

UPDATE 20:02 Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Cătălin Chirca, spune că ultima dată când s-a vorbit cu răniţii li s-a cerut să emită sunete sau semnale luminoase, pentru a fi identificaţi. "Din datele pe care le am ar exista o lanternă. E ceaţă, în pădure e zăpadă. S-a periat toată pădurea şi se merge din aproape în aproape, pentru a-i găsi".

UPDATE 20:12 În mica localitate Ursoaia sunt peste 100 de oameni - jandarmi, de la ISU Cluj, ISU Alba, Salvamont şi săteni care ajută echipajele de căutare. Temperatura e din ce în ce mai scăzută. SMURD a pregătit ceaiuri şi pături pentru momentul când vor fi găsiţi pasagerii.

UPDATE 20:15 Doi dintre cei şapte pasageri ai avionului nu se mai pot mişca din cauza frigului, spune Victor Rota, la REALITATEA TV Cluj. Se fac eforturi pentru a-i găsi, având în vedere că, din cauza scăderii temperaturii, "situaţia devine critică", după cum a spus Rota.

UODATE 20:25 Echipele de căutare se îndreaptă în aceste momente spre zona monumentului Crucea Iancului.

UPDATE 20.35 Şeful ISU Alba, Cornel Oprişa, spune, la REALITATEA TV, că ţine legătura cu pilotul aeronavei prăbuşite - dar informaţiile sunt vagi. "Ne-a spus că e o pădure de brad rară, cu panta spre sud", spune el.

UPDATE 20:47 La faţa locului a venit şi prefectul Gheorghe Vuşcan şi a plecat, împreună cu echipele de căutare, la Crucea Iancului, pentru că există informaţii că unul dintre pasageri ar fi văzut o bucată din pârtia de schi de la Mărişel.

UPDATE 20:49 Şeful uneia dintre echipele de căutare spune că arealul de căutare e foarte mare, iar terenul, accidentat. "Suntem la 1.100 metri altitudine, e zăpadă şi ploaie în pădure", a spus acesta, la REALITATEA TV Cluj.

UPDATE 21:20 Cei 7 răniţi au fost găsiţi în urmă cu puţine momente


UPDATE 21:34 Zota: Doi dintre răniţi şi-au pierdut cunoştinţa
Coordonatorul de transplant, Victor Zota, a declarat, pentru Mediafax, că unul dintre medicii aflaţi în avionul care a aterizat forţat i-a comunicat telefonic că două dintre victime şi-au pierdut cunoştinţa. "Am vorbit la telefon cu unul dintre medici, în urmă cu o jumătate de oră (20:20 - n. red.), şi mi-a spus că doi dintre cei care se aflau în avion şi-au pierdut cunoştinţa", a spus Zota.

UPDATE 21:57 Ponta: Răniţii din accidentul aviatic au fost găsiţi
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni seară, că persoanele rănite în accidentul de avion de lângă Beliş au fost găsite, urmând a se organiza transportul acestora la spital. Ponta a spus, la B1 TV, că a cerut să fie informat imediat atunci când răniţii sunt găsiţi. El a precizat că a primit un SMS în acest sens în timpul emisiunii.

UPDATE 22:06 Cum i-au găsit pe răniţii din avionul prăbuşit
Fostul primar din Horea spune cum sătenii i-au găsit pe cei şapte din avionul prăbuşit în această după-amiază. Cornel Olaru a mobilizat câteva sute de săteni pentru a-i găsi pe răniţi. "Este foarte greu la o altitudine de 1.600 m, să localizezi într-o zonă atât de muntoasă şi ceţoasă, mai ales noaptea", a spus el, la REALITATEA TV Cluj. "Am vorbit de două ori cu domnul doctor Zamfir la telefon. Eram disperaţi, cum să-l localizăm, nu ne puteam da seama unde sunt. Am pus pădurarii să tragă cu armele şi-i spuneam la domnul doctor "ascultaţi o împuşcătură", nu mai ştiam ce să facem. Şi când i-am zis asta mi-a spus "au ajuns oamenii la mine, domnule Olaru!".

UPDATE ORA 22:24 Prefectul din Alba: "Ambulanţele sunt pregătite, mergem spre Cluj-Napoca"

Prefectul din Alba, Gheorghe Feneşer, afirmă că de la locul unde avionul cu şapte pasageri s-a prăbuşit e nevoie de 20 de minute de mers pe jos până la prima ambulanţă. „Suntem în contact cu proprietarii unor maşini de teren care s-au mobiizat să ne ajute şi care pot ajunge până la un kilometru distanţă de avion", a spus el, la REALITATEA TV. „Ambulanţele sunt pregătite, am pregătit traseul. Ambulanţele merg prin Alba, spre Huedin şi apoi spre Cluj-Napoca - în total 100 km". Feneşer spune că zona e una dificilă: „Sunt văi adânci şi zonă împădurită: norocul e că în zona unde a aterizat forţat avionul pădurea e mai rară, altfel se putea produce o nenorocire".

UPDATE 22.37 Şeful ROMATSA, Aleodor Frâncu, declară că iniţial avionul a avut un zbor instrumental, cu înâlţime mai mare, dar vremea proastă a determinat coborârea la zbor vizual, pentru că exista riscul de a apărea givraj.

Pilotul Adrian Iovan are 16.000 de ore de zbor. "A primit toate informaţiile despre vremea pe traseu înainte de zbor", a spus Frâncu, la REALITATEA TV. "Abia înainte de graniţa judeţului Sibiu cu Alba, la 7,4 mile de graniţă, la 2.100 m altitudine l-am pierdut de pe radar", a spus el, adăugând că avionul avea certificat de navigabilitate la zi. "Piloţii erau foarte bine antrenaţi; în zona aceea muntoasă. Într-o zonă atât de izolată să salveze vieţi e un lucru mare", a mai spus el.

UPDATE 23:13 Dan Mircea Petrescu, de la Salvamont Bihor, a declarat, la REALITATEA TV, că pilotul Adrian Iovan a murit. "Pilotul e mort şi a rămas încarcerat în avion. Avionul e praf. Fata ar fi murit şi ea, dar nu ştiu sigur", a spus acesta.

UPDATE 23:28 Cătălin Chiper, secretar de stat în Ministerul de Interne, la REALITATEA TV: "E încă o persoană de sex feminin asupra căreia se aplică proceduri de resuscitare. Nu putem confirma decesul (lui Adrian Iovan, n. red.), acesta poate fi constatat doar de medic împreună cu procurorul, în această situaţie". "Am mers la limită în ce priveşte siguranţa echipajului elicopterului care a mers în misiune, pe ceaţă, în acea zonă muntoasă extrem de periculoasă, puneam echipajul în pericol. Ca o catastrofă mai mare să nu se producă, am considerat necesar să oprim acea operaţiune aeriană şi să forţăm pe cât posibil misiunea în teren".

UPDATE 23:48 O altă persoană din avion ar fi decedat, ridicând numărul victimelor la două.

UPDATE 00:38 Marius Pop a condus echipa de şase maşini care au ajuns la locul avionului prăbuşit în munţii Apuseni. El spune, la REALITATEA TV, că echipa de şase maşini a pornit din Cluj la ora 19:00 şi a ajuns la 1 km de epavă. "Până acolo i-au adus sătenii cum au putut, pe tărgi, pe cearşafuri", a spus el, adăugând că în accident sunt doi morţi. Echipa a mers pe drumuri forestiere, greu accesibile. "Se auzeau lupii", a spus el.

UPDATE 02:36 Răniţii încep să ajungă la Unitatea de Primire a Urgenţelor Cluj. Primele declaraţii vor fi făcute peste două ore.

Vezi imagini cu răniţii cărora li se acordă ajutor medical:


 

În 2003 un alt accident similar a avut loc la Cluj; atunci, patru membri ai echipajului SMURD care se întorcea în ţară după ce transportase un bebeluş la Budapesta - comandantul Marian Nicolae, copilotul Lucian Huzdup, medicul Monica Cordaş şi asistentul medical Csongor Ferenc - şi-au pierdut viaţa într-un accident în Cojocna. Elicopterul în care se aflau s-a zdrobit de un deal.

În 2010 un avion militar MIG 21 Lancer s-a prăbuşit între Turda şi comuna Călăraşi. Pilotul şi copilotul şi-au pierdut viaţa.Un alt avion MIG 21 Lancer s-a prăbuşit în 25 septembrie 2003 în apropiere de satul clujean Viişoara. Aparatul a fost distrus în totalitate, iar pilotul a murit.

După mai puţin de un an, în 2004, două avioane de vânătoare de acelaşi tip s-au ciocnit în zbor în timpul unui exerciţiu aerian de interceptare. Cele două aparate s-au prăbuşit în apropiere de Târgu-Mureş. Piloţii militari au reuşit să se catapulteze, totuşi trei persoane au fost rănite la sol.

Un alt accident aviatic al unui MIG 21 Lancer, soldat cu victime, a avut loc în 2006, când o aeronavă aparţinând Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii s-a prăbuşit în localitatea arădeană Beliu.

 

 

Revenim cu amănunte.

 

Etichete
Comenteaza