Avion românesc, exponat într-un muzeu din Slovenia. Protocolul s-a semnat la Cluj VIDEO

Avion românesc, exponat într-un muzeu din Slovenia. Protocolul s-a semnat la Cluj VIDEO
O aeronavă a Fortelor Aeriene Române, veche de aproape 30 de ani, va fi expusă într-un muzeu din Slovenia. Avionul, un IAR 93, şi-a incheiat serviciul militar, iar acum va reprezenta România în Muzeul Forţelor Armate din Slovenia.

Avioanele româneşti ajung exponate în muzeele din Europa. O aeronavă care aparţine Forţelor Aeriene Române va fi expusă într-un muzeu din Slovenia. Avionul, un IAR 93 care datează din anul 1986, şi-a încheiat cu succes serviciul militar în anul 1997, iar acum, prin efortul Bazei Aeriene din Câmpia Turzii, al Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii şi a partenerului din Slovenia, acesta a fost restaurat şi va reprezenta Romania în Muzeul Forţelor Armate din Slovenia.

Protocolul între Statul Major al Fortelor Aeriene, prin Muzeul National al Aviaţiei Române, şi reprezentanţii din Slovenia a fost semnat miercuri, la Baza Militară 71 din Câmpia Turzii. Înţelegerea prevede ca un avion de fabricaţie românească să fie cedat slovenilor, pentru a fi expus într-un muzeu.

Avionul IAR 93 cu nr. 206 care a fost scos din circuit în anul 1997, va avea de joi o nouă misiune în Slovenia, aceea de a încânta pasionaţii de aeronave. Ea va fi în muzeu emblema industriei aeronautice româneşti.

"Este un eveniment important atat pentru partea română, cât şi pentru partea slovenă, pentru că este vorba despre oferta făcuta de către Guvernul României Sloveniei, Muzeului Militar din această ţară cu un avion care este creaţia unui program comun dintr-o relaţie anterioară numit YUROM, România-Iugoslavia", a spus Iosif Rus, general de aviaţie, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii.

Ministerele Apărării din Romania şi Slovenia colaborează încă din 2006 în baza unui acord în domeniul apărărării şi susţin activităţile de promovare a tradiţiilor militare. "Acest exponat sunt sigură că va fi unul dintre cele mai importante şi dintre cele mai frumoase şi va arăta faptul că cele doua ţări au o relaţie foarte bună", a spus Jadranka Strom Kocjan, ambasador al Sloveniei.

Procesul de donare spre Muzeul din Slovenia a aeronavei IAR 93 a fost unul dificil şi s-a întins pe o perioadă îndelungată. "A fost nevoie să respectăm procedurile şi a durat aproape trei ani să respectăm toate regulile din România şi din Republica Slovenă. Acesta este motivul pentru care a fost o călătorie lungă până la acest eveniment", spune lt. col. Zvezdan Markovic, reprezentant din partea Sloveniei.

Pentru a putea fi expusă în muzeu, aeronava a avut nevoie de o serie de reparaţii, de care s-au ocupat, timp de trei luni, peste 50 de oameni din echipa tehnică de la Baza Aeriană Câmpia Turzii. "Starea aeronavei era aşa ca după o lăsare îndelungată în condiţii atmosferice nu tocmai prielnice, a ajuns în stadiul în care este văzută şi ne bucurăm că am putut să ajutăm partenerii sloveni să fie încântaţi de rodul efortului depus de echipa tehnică", a declarat Daniel Anghel, locotenent comandor la Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii.

Aceasta nu este prima aeronavă produsă în România care stă acum într-un muzeu din Europa. Un alt avion IAR 93 a fost donat în 2006 către Muzeul de Aviaţie din Slovacia.

 

Comenteaza