Avocaţii lui Stoia se plâng luni la CEDO: omul de afaceri nu este lăsat să-şi urmeze tratamentul medical

Avocaţii lui Stoia se plâng luni la CEDO: omul de afaceri nu este lăsat să-şi urmeze tratamentul medical
Avocaţii omului de afaceri Călin Stoia, arestat preventiv pentru dare de mită, ameninţă Statul Român cu plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Avocatul lui Stoia, Sergiu Bogdan, spune că a cerut un răspuns de la IPJ Cluj, după ce instituţia a întrerupt tratamentul medical pentru Stoia. Aici se arată că tratamentul omului de afaceri poate fi făcut şi în sistemul penitenciar, în Rahova. Bogdan este nemulţumit şi spune că luni va face plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

"Responsabilitatea pentru respectarea art. 3 din Conv. Europeană a Drepturilor Omului, revine Statului Român prin toate instituțiile sale, IPJ, DNA, ANP și orice altă instituție a Statului, căreia îi revine obligaţia respectării acestui drept. Prin urmare, luăm act cu îngrijorare de faptul că tratamentul medical nu este reluat nici la acest moment", spune Bogdan. Acesta adaugă că IPJ a arătat, în răspunsul respectiv, că prezenţa lui Stoia este necesară la Cluj, pe durata anchetei derulate de DNA. "În aceste condiţii, tratamentul acestuia va continua să nu fie pus în aplicare în această perioadă. Toate aceastea în condițiile în care în data de 16 decembrie domnul Stoia s-a aflat la sediul DNA Cluj în intervalul 10 - 14,   ulterior fiind predat arestului IPJ Cluj, iar în datele de 17 şi 18 decembrie, respectiv sâmbătă și duminică, nu se efectuează acte de urmărire penală în dosarul DNA Cluj în care domnul Călin Stoia  este parte", arată Bogdan.

El spune că este posibil ca nici luni să nu fie nevoie de prezenţa lui Stoia la Cluj. "Nu ni s-a comunicat până la acest moment ca urmând a se efectua acte de urmărire penală la care să fie necesară prezența obligatorie a domnului Stoia, ci se vor efecuta acte care nici măcar nu privesc situația juridică a acestuia în dosar", spune Bogdan.


"Situația de față este absurdă, deoarece, pe de o parte, DNA Cluj se opune tratamentului ambulator - care ar putea fi efectuat, în condițiile anterioare, la Spitalul de recuperare din Cluj-Napoca -, iar, pe de altă parte, se opune transferării în Spitalul Penitenciar Rahova pe motiv că în perioada mai sus amintită domnul Stoia trebuie să fie la dispoziția DNA Cluj", conchide avocatul.

Art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului:

Interzicerea torturii
Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor
inumane ori degradante.

Comenteaza