Azi începe recensământul populației și al gospodăriilor. Cei care refuză să participe riscă amenzi

Azi începe recensământul populației și al gospodăriilor. Cei care refuză să participe riscă amenzi
| Foto: http://blog.ilegis.ro/

Cu o întârziere de un an, Institutul Naţional de Statistică, începe marți, 1 februarie, recensământul populaţiei şi al gospodăriilor. România riscă o procedură de infrigement dacă nu îl finalizează spre publicare în decembrie, aşa că românii care refuză să participe la recensământ riscă amenzi. 

Este primul recensământ fără hârtie din istoria recensămintelor din România. Guvernul încearcă pentru prima oară să obţină date despre populaţie şi cu ajutorul tehnologiei şi a detaliat mecanismul de realizare on-line a recensământului pentru populație și locuințe, proces ce va începe marţi, 1 februarie 2022.

Chestionarul este conceput în format electronic, în două versiuni corespunzătoare celor două metode de colectare directă a datelor de la populație: autorecenzare online și interviu față-n față asistat de calculator.

Totodată, se aduc clarificări și simplificări, astfel încât recensământul să se realizeze fără sincope și să se încheie cu rezultate relevante privind populația rezidentă a României. Deși desfașurarea recensământului a fost amânată cu un an, din 2021 în 2022, termenul de finalizare și de diseminare a rezultatelor preliminare a rămas cel inițial, respectiv 30 decembrie 2022.

Recensământul populaţiei şi al gospodăriilor va dura până în luna iulie. Pentru început, Institutul Naţional de Statistică va colecta date de la autorităţi şi instituţii publice, si în premieră şi de la instituţii private. „Miza este foarte mare. Se cunoaște populaţia generală, dar e nevoie şi de cunoaştere la nivel local. Acolo se iau deciziile. Elementul de noutate, România s-a angajat sa facă recensamântul online”, a declarat președintele INS, citat de stirileprotv.ro

De la mijlocul lunii martie, populaţia va putea accesa platforma dedicată recensământului ca să răspunda online la întrebări. Completarea chestionarului va dura între 10 și 20 de minute. „Cei care nu au acces la online vor fi vizitaţi de recenzori pentru interviuri faţă în faţă!”, a mai declarat președintele INS.

Chestionarul adoptat de Guvern este structurat pe mai multe secţiuni şi conţine întrebări simple despre fiecare persoană în parte. Dar vom găsi, în premieră, şi o intrebare legată de efectele pandemiei.

Chestionarul Recensământului va fi accesibil în nu mai puţin de zece limbi, inclusiv ale minoritaţilor naţionale. Iar Institutul Naţional de Statistică mizează pe simţul civic al românilor pentru a garanta reuşita lui. Asta chiar dacă cei care refuză să participe pot primi amenzi. România are termen limită până în decembrie publicarea Recensământului, altfel riscă, la nivel european, o procedură de infrigement.

Comenteaza