Bacalaureatul profesional, aprobat în Senat

Bacalaureatul profesional, aprobat în Senat
Senatul a aprobat, ieri, cu 73 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi o abţinere proiectul de lege privind bacalaureatul profesional. Astfel, absolvenţii de liceu vor putea susţine un bacalaureat profesional, care mai apoi le va garanta accesul pe piaţa muncii, însă nu le va permite înscrierea la facultate.

Bacalaureatul profesional va consta într-un examen scris la disciplina Educaţie Antreprenorială, un proiect şi o probă practică. Noul tip de examen va fi susţinut înaintea bacalaureatului clasic, care se va desfăşura în aceleaşi condiţii ca şi în prezent, adică elevii vor susţine probe de competenţe lingvistice orale în limba română şi o limbă de circulaţie internaţională şi probe scrise la română, o probă obligatorie a profilului - matematică sau istorie, respectiv proba la alegere a profilului.

„Eu am susţinut varianta bacalaureatului profesional. Această diplomă va putea fi folosită de o categorie de tineri care nu sunt în stare să îşi ia bacul, care vor să meargă în producţie sau la o şcoală profesională. Este un prim pas făcut", a declarat Valentin Cuibus (foto), şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. El crede că Ministerul Educaţiei ar trebui să reintroducă nota cinci ca metodă de departajare a elevilor care ajung la liceu şi că ar trebui restructurat sistemul de învăţământ, în sensul reînfiinţării şcolilor profesionale care să fie adaptate la cerinţele pieţei muncii. 

Comenteaza