Băiat cu sindromul Down, agresat de un șofer de autobuz din Cluj-Napoca: „A început sa urle la el, iar apoi a oprit și l-a bruscat”

Băiat cu sindromul Down, agresat de un șofer de autobuz din Cluj-Napoca: „A început sa urle la el, iar apoi a oprit și l-a bruscat”

Un incident revoltător a avut loc astăzi într-un autobuz din Cluj-Napoca care circula pe linia 25. Șoferul a devenit agresiv față de un tânăr care avea sindromul Down. Scena a fost văzută de ceilalți călători.

„Astazi, 14 Mai 2021, ora 15.45 am calatorit cu linia 25, spre Manastur. In zona Motilor un tanar cu sindrom Down (l-am recunoscut de la emisiunea lui Mircea Radu despre tinerii cu acasta deficienta unde a dat dovada de mult bun simt si multa inteligenta, in plus este un tanar foarte linistit) a abordat verbal o doamna in varsta, nefiind insa agresiv in limbaj sau comportament. Doamna l-a ignorat, iar el s-a asezat pe scaunul din spatele ei, a ascultat putina muzica la casti si a inceput apoi sa ii spuna iar doamnei din cand in cand unele lucruri, din nou, nefiind agresiv.

Domnul sofer a inceput sa urle la el, iar apoi a oprit troleibuzul si l-a bruscat (tras de umar violent) vrand sa il dea jos. In momentul acela eu am intervenit, spunandu-i sa il lase in pace pe tanar, deoarece are sindrom Down si poate intelege frumos ce i se spune fara sa se recurga la violenta.

Domnul sofer a inceput sa urle la mine, cum ca acest tanar face la fel in fiecare zi: eu i-am explicat ca tinerii cu Sindrom Down trebuie intelesi si protejati deoarece nu reprezinta un pericol, nu trebuie bruscati, iar ei pot intelege ce le spunem, daca o facem civilizat.

Cu o atitudine ofensiva, fara sa inteleaga ca nu este normal felul in care se comporta, domnul a continuat sa tipe la mine vrute si nevrute, la un moment dat exprimandu-se asa: ‘domnisoara, daca vrei sa vezi ce inseamna urlat, iti arat eu ce inseamna’.

I-am spus ca ii voi face reclamatie.

Apoi si-a sunat superiorul (incercand sa se justifice in vreun fel sau altul).

Consider ca traim intr-un oras si intr-o perioada a istoriei in care putem intelege ca aceasta deficienta a oamenilor trebuie integrata in societate, nu izolata, oamenii acestia pot trai printre noi fara sa fie bruscati, izgoniti.

Putem sa le transmitem pasnic ca nu dorim sa comunicam cu ei, sau pur si simplu sa ne mutam pe alt loc in troleibuz.

Comportamentul domnului sofer l-as fi inteles daca tanarul ar fi fost agresiv verbal sau fizic, dar in acest context, imi este sincer rusine de faptul ca nu avem inca mentalitatea de a intelege astfel de oameni.

Am facut poza cu numele soferului si ora la care am calatorit cu troleibuzul in momentul declansarii scandalului.

As dori sa depun aceasta plangere si mi-as dori de asemenea ca soferii CTP sa aiba un comportament adecvat fata de toti pasagerii dumneavoastra, intelegand ca si acesti cetateni trebuie sa traiasca printre noi”.

 

Comenteaza