Bâlci de Ziua Aviaţiei

Bâlci de Ziua Aviaţiei
Militarii de la Baza Aeriană Câmpia Turzii au folosit sărbătoarea drept pretext pentru un picnic cu mici şi bere. Spectacolul aviatic mult aşteptat a lăsat însă de dorit.

Patru MiG-uri 21 Lancer şi patru aeronave americane A-10 Thunderbolt trebuiau să facă show ieri pe cerul aerodromului militar 71 Câmpia Turzii. Circa 2.000 de spectatori care au primit acces pentru o zi în incinta bazei militarizate au aşteptat ore în şir să vadă celebrele "păsări de fier", însă nu au primit satisfacţie.

Ziua Aviaţiei, celebrată anual de Sfântul Ilie, a adunat la Baza Aeriană 71 Luna - Câmpia Turzii sute de vizitatori, mulţi copii şi pasionaţi de zbor. În colaborare cu primăriile din Luna şi Câmpia Turzii a fost inaugurată o "statuie" amplasată în sensul giratoriu de la ieşirea de pe autostrada A3, reprezentând o caroserie de MiG. Monumentul este unul deopotrivă simbolic şi comemorativ, a arătat în discursul său comandantul Bazei 71, generalul Laurian Anastasof, şi a fost dedicat aviatorilor din Luna care şi-au pierdut viaţa în ultimii ani, în timpul antrenamentelor sau în misiunile din ţară. Anastasof a vorbit despre patriotismul celor morţi şi a enumerat o sumă de clişee precum "Viaţa de aviator nu e uşoară", aceasta presupunând o "înaltă conştiinţă patriotică", El consideră că aviatorii clujeni morţi "şi-au dat viaţa pentru ţară", iar noi trebuie "să le urmăm înflăcărarea şi patriotismul".

Acesta nu a menţionat că piloţii căzuţi au pierit fie în timpul unor antrenamente, fie din pricina defecţiunilor survenite la bordul vechilor aeronave ruseşti MiG care alcătuiesc flotila de la Câmpia Turzii, şi nu în teatrele de război. Din 1991 până acum, au avut loc şase accidente mortale în care şi-au pierdut viaţa comandorii: Sorin Timar (4 iulie 1991), Horea Sorin (25 septembrie 2003), Stelian Mugurel (24 noiembrie 2005), Dan Andrei Ghica (22 noiembrie 2006) şi Laurenţiu Chiriţă şi Sorin Avram (1 noiembrie 2010). Potrivit informaţiilor oferite de municipalitatea din Câmpia Turzii, doar partea civilă din această colaborare a acordat circa 80.000 de lei pentru amplasarea MiG-ului lângă autostradă.

Spectatorii au fost invitaţi să urmărească de la ora 10:00, direct de pe pista de decolare, evoluţia piloţilor români şi americani cantonaţi aici. În afara unor avioane uşoare care s-au distrat deasupra mulţimii şi a unor paraşutişti căzuţi parcă din cer, MiG-urile 21 Lancer şi bombardierele americane A-10 Thunderbolt au fost văzute doar decolând, iar după aproximativ două ore, aterizând. În zona de siguranţă din apropierea pistei organizatorii au oferit vizitatorilor accesul la tarabe cu mici, bere, îngheţată, dar şi chinezării de plastic, maşinuţe, şepci, pistoale de jucărie.

"A fost mai frumos anul trecut. S-au dat peste cap, s-au învârtit. Astăzi m-am copt aici la soare, nimeni nu a anunţat ce se întâmplă, ordinea avioanelor, programul", a spus Gelu, un spectator. Din mulţime au făcut parte şi zeci de soldaţi americani din Escadrila 81. Circa 250 de luptători NATO se află la Câmpia Turzii. Încă din 2009 ei folosesc pentru antrenamente spaţiul aerian român.

 

Comenteaza