Balenă găsită moartă lângă ţărm. Cu ce era plin stomacul acesteia

Balenă găsită moartă lângă ţărm. Cu ce era plin stomacul acesteia
Un caşalot matur, de 15 m lungime, a fost găsit mort pe coasta de vest a Taiwanului la doar trei zile după ce biologii marini şi paza de coastă l-au eliberat dintre stânci.

Potrivit agenției de știri Foreign Press Association (AFP), balena, de 15 m lungime, a fost văzută prima dată blocată în apropierea orașului Tongshi, pe data de 15 octombrie, a.c.

Oamenii de știință ajutaţi de paza de coastă au reuşit să ajute caşalotul să ajungă în mare, dar trei zile mai târziu, aceeași balenă a fost găsită moartă la 20 km distanță.

După efectuarea autopsiei, biologii marini locali au declarat că în stomacul balenei au găsit pungi de plastic și plase de pescuit într-o cantitate foarte mare, cât să umple o cupă de excavator.

Profesorul Wang Chien-ping, șeful centrului de cercetare de balene de la Universitatea Națională Cheng-Kung, a declarat pentru AFP că, balena ar fi putut muri din multe cauze, cum ar fi o boală de inimă sau o infecţie pulmonară, dar, de asemenea, cauza morţii ar putea fi şi gunoiul găsit în stomacul acesteia.

"Cantitatea mare de gunoi provenit de la oameni, găsit în stomacul caşalotului, i-ar fi putut reduce apetitul și provoca malnutriție", a spus el. "A fost probabil, cauza critică a morții."

Aproximativ 80 la sută din dieta unei balene este calmarul gigant, astfel că această balenă ar fi putut confunda pungile de plastic cu hrana pe care o căuta.

Chih-Ying, purtătorul de cuvânt al Societății de conservare Wilderness, a vorbit despre modul în care gunoiul din ocean este o plagă majoră pentru viața marină.

"Am auzit frecvent de animale marine ucise după ce au înghițit o mulțime de gunoi, dar acesta a fost cea mai mare cantitate găsită de mai mulți ani încoace", a declarat aceasta pentru AFP.

Efectele nocive ale poluării marine au dus la sufocarea întregului lanț trofic marin, de la plancton la creaturi mult mai mari.

În luna august, un grup de pescari din Middle Harbour, Sydney, au dat peste o balenă pe cale de dispariție care se zbătea având prinse în gură un sac de plastic și o plasă de pescuit. Din fericire, oamenii au reuşit să îndepărteze resturile care i se prinseseră balenei în gură.
Biologul marin Tegan A. L. Mortimer a declarat pentru EcoWatch că acest incident este un avertisment pentru noi că aceste creaturi trăiesc în preajma noastră şi sunt afectate de activitățile umane.

"Efectele poluării plastice asupra acestor animale la nivel global nu este bine înțeles, dar noi știm deja, prin aceste exemple că acest lucru chiar se întâmplă, că aceste animale interacţionează cu gunoiul nostru din plastic. Toată lumea ar putea avea un impact pozitiv asupra cantităţii de plastic din oceane".

 

Comenteaza