"Bancă de gene" la USAMV: pentru 55 milioane de lei, are seminţe pentru 1.000 de plante din ţară. Rectorul: "e unică în România" FOTO / VIDEO

Ca să fie siguri că roşiile tradiţionale cultivate de ţărani în gospodării nu vor dispărea peste ani, cercetătorii de la USAMV ţin la păstrare, de 50 de ani, aproape 1.000 de tipuri de seminţe, în special din flora spontană, într-un centru de cercetare pentru care UE a dat 45 milioane de lei, gratis, şi care va fi inaugurat peste o lună.

Andrei Stoie este cercetătorul care administrează "banca de gene". Banca numără aproape o mie de soiuri de seminţe, din plante culese de pe tot teritoriul României. Numai raftul cu specii de roşii numără 20 de soiuri.

Banca de seminţe e veche de 50 de ani şi e permanent împrospătată cu seminţe noi. Aceasta, având în vedere că, cel puţin în actualele condiţii de depozitare, la temperatura camerei, îşi pierd proprietăţile în cel mult trei ani. Cel puţin teoretic, orice persoană poate cere seminţe - de roşii cultivate tradiţional, de exemplu - pentru a le planta în propria grădină. "Dar trebuie să semneze un contract că nu le foloseşte în scop comercial; oricum, n-am avut astfel de cereri până acum", spune el.

Banca de seminţe, care numără în mare parte plante din flora spontană, a fost înfiinţată în 1962, iar de atunci în fiecare an USAMV editează un "catalog al seminţelor" pe care îl distribuie altor universităţi care au proiecte similare. "Sunt specii sălbatice, unele protejate, dar şi plante tehnice. Trimitem catalogul câtorva grădini botanice din lume, cu care realizăm schimb de seminţe", spune el.

Din plicul aflat pe rafturile unei încăperi mici, unde este depozitată banca de gene provizoriu până la finalizarea peste o lună a Institutului de Cercetări Biologice, seminţele ajung în laboratoarele Institutului de Ştiinţe ale Vieţii, tot în campusul USAMV, unde sunt cultivate în medii controlate şi în soluţii nutritive, cu fitohormoni, zahăr, fructoză şi glucoză.

Pentru că acum sunt depozitate la temperatura camerei şi deci după trei ani îşi pierd orice proprietate reproductivă, seminţele vor fi depozitate peste o lună în mediu criogenic, într-un sistem despre care rectorul Doru Pamfil spune că e unic în România. "Avem instalaţie de produs azot lichid, pentru că e vorba de cantitţi foarte mari. Pânăa cum, depozitate la temperatura camerei, seminţele trebuiau înlocuite periodic. Acum le vom depozita steril, in vitro, într-un mediu aseptic, în azot lichid prin criostocare. Noi păstrăm şi ADN extras în azot lichid, e o adevărată bancă de gene acest institut", spune Pamfil, care este şi şeful disciplinei de biodiversitate din cadrul USAMV.

"Acum centrul e dotat 90%, mai sunt de instalat doar câteva aparate", mai spune rectorul. Proiectul Centrului de Studii Avansate al Transilvaniei în domeniul Horticol (CSATH) are o valoare totală de 55,1 milioane de lei, sumă din care 45 milioane de lei sunt asigurate cu titlu gratuit de Uniunea Europeană.

Vezi aici ce spune rectorul despre institutul de 55 milioane de lei de la Cluj:

 

Etichete
Comenteaza