Banca Transilvania, pe podiumul preferinţelor la nivel naţional

Banca Transilvania, pe podiumul preferinţelor la nivel naţional
Instituţia bancară clujeană se află pe poziţia a treia la nivel naţional în ceea ce priveşte notorietatea şi preferinţa românilor de a lucra cu ea, indică un sondaj IRES.

Conform unui studiu IRES, institut condus de sociologul clujean Vasile Dâncu, trei bănci se află în topul preferinţelor românilor, pe mai mulţi parametri pozitivi: BCR, BRD şi Banca Transilvania. Cea din urmă se află pe podiumul notorietăţii băncilor româneşti. BCR se bucură de cea mai mare notorietate (34%), fiind urmată de BRD (18%) şi de Banca Transilvania (13%).

Poziţiile de sub podium sunt ocupate de Raiffeisen Bank (11%), Bancpost (5%) şi ING (5%). Restul băncilor au fost menţionate de sub 5% dintre respondenţi. Acelaşi podium se menţine şi în răspunsurile la întrebarea “Care este banca cu care lucraţi cel mai mult/cel mai frecvent?”. Astfel, 25% dintre respondenţi au indicat BCR, 18% - BRD şi 14% - Banca Transilvania. Locurile următoare sunt ocupate de Raiffeisen Bank (14%), Bancpost (6%), CEC Bank (6%) şi ING (5%). Restul băncilor au fost amintite de sub 5% dintre cei care au făcut obiectul studiului.

În general, românii sunt familiarizaţi cu băncile. La întrebarea “Aţi auzit de banca...?”, 97% au răspuns “da” în cazul BCR şi BRD, 96% - pentru Banca Transilvania şi câte 95% - în cazul Raiffeisen şi Bancpost. În topul încrederii băncilor în ochii celor intervievaţi conduce BCR (25%), BRD (17%), Raiffeisen Bank (12%), Banca Transilvania (11%), CEC Bank (7%) şi ING (5%). În continuare, la întrebarea “Dacă aţi dispune de o sumă mare de bani şi aţi dori să o depozitaţi la o bancă, la ce bancă aţi depune-o?”, distribuţia răspunsurilor este următoarea: BCR - 24%, BRD - 15%, Banca Transilvania - 11%, Raiffeisen Bank - 10%, CEC Bank - 8%, iar ING şi Unicredit Ţiriac - 5%. Studiul relevă că doar 3% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban au foarte multă încredere în bănci, în general, în timp ce 41% au multă încredere, 40% puţină, iar 13% foarte puţină încredere. Gradul de mulţumire a românului faţă de instituţia bancară cu care lucrează este mare: 67% se declară mulţumiţi, iar 28% , foarte mulţumiţi.

În alegerea unei bănci, românii se ghidează după “încrederea pe care o inspiră” în proporţie de 47%, “amabilitatea şi disponibilitatea personalului băncii” - 33%, “nivelul comisioanelor aplicate” - 31%, “facilităţile pe care le oferă clienţilor fideli” - 20%, “locul unde se află (distanţa faţă de locuinţă)” - 18%, “gama serviciilor oferite” - 13% şi “experienţa personală cu banca” - 9%. Cele mai mari nemulţumiri ale românilor în raport cu băncile sunt legate de dobânda mare la retragere şi de comisioanele practicate. Astfel, la întrebarea “Ce vă nemulţumeşte cel mai mult în relaţia cu banca cu care lucraţi?”, 10% dintre cei intervievaţi au răspuns “dobânda mare la retragere”, 7% - “comisioanele practicate” şi câte 3% - “comportamentul angajaţilor”, respectiv “timpul de efectuare a tranzacţiilor”.

54% dintre români utilizează produse sau servicii bancare - card, cont curent, credit, tranzacţii. Dintre aceştia, 65% uzitează contul curent, inclusiv cardul de salariu, 35% - cardul de credit, 22% - contul de economii, iar 16% au făcut apel la credit de nevoi personale. 6% dintre români au accesat creditul ipotecar, iar câte 5% - credite de consum şi credite auto. 29% dintre cei întrebaţi folosesc lunar bancomatul, acelaşi procent susţine că îl foloseşte săptămânal. În schimb, doar 17% dintre români accesează serviciile bancare on-line.

Dacă ar dispune de o sumă mare de bani, un milion de lei noi, 32% dintre respondenţi i-ar investi într-o afacere, 20% i-ar cheltui pe casă, maşină etc., iar 19% i-ar da altcuiva (rude, prieteni, instituţii). Doar 8% ar cumpăra acţiuni sau ar depune banii într-un fond. În ceea ce priveşte tendinţele de economisire, studiul IRES relevă că 55% dintre cei intervievaţi i-ar depune la o bancă, 20% ar cumpăra acţiuni, 17% ar lua valută şi 7% i-ar ţine la saltea. În această perioadă, românii nu se înghesuie să acceseze credite: 86% dintre respondenţi au declarat că nu intenţionează să ia vreun credit de la o bancă”, pe când “da” au răspuns doar 10%. Dintre cei care preconizează să ia împrumut de la bancă, 32% îl vor pentru renovarea locuinţei, 29% - pentru cumpărarea unei locuinţe, 13% - pentru achiziţionarea de bunuri casnice, 8% - pentru cumpărarea unui autoturism şi 6% - pentru dezvoltarea unei afaceri.

Ditre cei care ar vrea să ia credite, 25% ar alege să acceseze împrumut de la BCR, BRD - 22%, Raiffeisen Bank - 13% şi Banca Transilvania - 6%. Cel mai mult contează, în momentul deciziei accesării unui credit, “dobânda efectivă” - pentru 64%, “rapiditatea de acordare a creditului” - 41% şi “suma maximă care poate fi împrumutată în raport cu veniturile” - 29%. Mai bine de jumătate dintre români (56%) susţin că nu reuşesc să facă economii într-o lună, pe când 39% reuşesc.

Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.436 de indivizi din mediul urban, eroarea maximă tolerată fiind de 2,6%. Datele au fost culese în perioada 24 - 26 ianuarie 2011. Unele prelucrări au fost realizate pe un subeşantion de 777 indivizi, utilizatori de servicii sau produse bancare.

Transilvănenii au încredere mai mare în bănci

43,1% dintre ardeleni au declarat că au multă încredere în bănci, faţă de 36,4% dintre moldoveni şi 41% dintre locuitorii din sud. La întrebarea: În ce măsură sunteţi de acord cu afirmaţia “Ar trebui să existe un control mai stâns al statului asupra activităţii băncilor?”, cei din sud s-au declarat în proporţie de 68,4% total de acord, moldovenii - în procent de 68,4 şi transilvănenii - 59,9%. Ultimii se dovedesc şi mai economi: astfel, 40,4% dintre ardeleni susţin că reuşesc să facă economii într-o lună obişnuită, faţă de 38,9% dintre “sudişti” şi de 34,7% dintre moldoveni.

Comenteaza