Bani de studenție cu o farfurie de desert

Bani de studenție cu o farfurie de desert
Chiria în cămin: între 70-250 de lei pe lună, taxa de școlarizare: între 2.000-5.500 de lei pe an. Dacă e să luăm în calcul și banii de mâncare, plus cei de buzunar, ajungem la concluzia că viața de student e destul de costisitoare. Trei tineri din Cluj-Napoca au recurs la o soluție inedită de a strânge bani pentru studenție: măcar pentru o lună de cheltuieli.

E duminică, la prânz. Pe o bancă din parcul ce se află în spatele Teatrului Național din Cluj-Napoca stau trei tineri: doi băieți și o fată. Zâmbesc larg, chicotesc și îi urmăresc cu o privire complice pe trecători. În fața lor se află o masă micuță, de picnic, pe care sunt așezate grijuliu trei farfurii doldora de clăite: 60 la număr. Pe masă mai este și un borcan cu bani: plin aproape de bancnote de 1, 5 Și 10 lei. Sunt "bani pentru studii" așa cum scrie pe o coală de hârtie A4 lipită de marginea din față a mesei.

Cei trei nu vor să spună la ce facultate sunt studenți. Se rezumă să povestească că au nevoie de bani pentru chiria de cămin și pentru taxa semestrială de studii. A trecut deja termenul limită de plată și vor intra la penalizări, așa că s-au gândit să vândă clătite pentru a strânge bani. E prima dată când fac asta, iar pentru că "afacerea" merge ca pe roate, poate vor veni și mâine în parc.

Poate pentru că e duminică, iar masa de prânz cere și un desert, clujenii ce traversează parcul se opresc să cumpere o clătită: până la urmă e proaspătă și costă doar 2 lei. Bunicii găsesc simpatică ideea celor trei, cu gândul la nepoții lor studenți. Cu tinerii e altă poveste: strâmbă din nas și îi trimit pe "antreprenori" la muncă...la un job adevărat.

"Noi nu cerșim. Noi am lucrat pentru banii ăștia. Am făcut cu mâinile noastre clătitele astea. Tipul care trece acum prin spatele tău ne-a trimis la muncă. Cu bătrânii e altfel. Ne-au lăsat mai mult decât costă clătita. Ne spun că și eu au nepoți studenți. Unii fac naveta", povestește studenta, o tânără cu ochi expresivi și bucle blonde.

Cei trei tineri vor rămâne în parc până ce-și golesc farfuriile. Sunt încrezători că vor fi și alții care să le urmeze exemplul.

Comenteaza