Bani europeni pentru rezervaţia naturală de lângă Turda

Bani europeni pentru rezervaţia naturală de lângă Turda
Sărăturile Ocna-Veche de lângă Turda, considerate rezervaţie naturală şi incluse în programul Natura 2000, vor fi amenajate cu bani europeni. Proiectul a câştigat finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, axa prioritară 4 – “Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii”.
În total este vorba de o sumă de 94.000 de euro, iar beneficiarul banilor este Primăria Turda. Acesta este unul dintre cele şase proiecte care au câştigat finanţare în a treia sesiune de depunere de proiecte a POS Mediu în Ardealul de Nord. Restul proiectelor pentru care a fost aprobată finanţarea se referă la rezervaţia naturală Mlaştina de la Iaz din comuna sălăjeană Plopiş (159.000 euro), managementul ariilor naturale protejate de pe cursul inferior al râului Tur din Satu Mare (1,1 milioane euro), rezervaţia de castan comestibil din Baia Mare (349.000 euro), situl Natura 2.000 Igniş Maramureş (612.000 euro) şi respectiv parcul natural Munţii Rodnei (Maramureş), în valaore de 2,5 milioane de euro.

În total cele şase proiecte aprobate cumulează o finanţare de peste 4,8 milioane de euro, potrivit Organismului Intermediar POS Mediu Cluj-Napoca, instituţie care a aprobat proiectele.

Sărăturile Ocna Veche de lângă Turda sunt considerate arie naturală de importanţă naţională, împreună cu cariera Corabia, Cheile Baciului, ale Turenilor şi ale Turzii, de Fânaţele Clujului, Gipsurile de la Leghia, Lacul Ştiucilor, Molhasul Mare de la Izbuc, Molhasurile Carpatinii, pârâul Dumbrava, Parcul Naţional Munţii Apuseni şi altele.
Comenteaza