Bani publici aruncaţi pe fereastră. Ce au scos la iveală controalele la Oficiul pentru Reproducţie în Zootehnie Cluj VIDEO

Bani publici aruncaţi pe fereastră. Ce au scos la iveală controalele la Oficiul pentru Reproducţie în Zootehnie Cluj VIDEO
Bani aruncaţi pentru proiecte nefinalizate. Asta au scos la iveală verificările pe care corpul de control al Ministerului Agriculturii l-a efectuat la o instituţie mai puţin cunoscută, Oficiul pentru Amelioarare şi Reproducţie în Zootehnie Cluj. Inspectorii ministerului au sesizat Direcţia de Investigare a Fraudelor, dar şi procurorii anticorupţie, care vor continua cercetările.

Controlul Ministerului Agriculturii a vizat Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ), şi a scos la iveală nereguli grave la ambele instituţii. La ANIF inspectorii au descoperit achiziţii din bani publici la preţuri umflate ori produse cumpărate fără certificate de calitate şi de garanţie, în timp ce la ANARZ s-au descoperit plăţi fictive şi preţuri mărite nejustificat. Probleme au fost găsite şi la oficiile din teritoriu ale celor două instituţii.

"S-a încheiat un contract în valoare de 76.880 lei, echivalentul a 17.470 Euro pentru întocmirea studiilor de fezabilitate în vederea reabilitării sediilor ANARZ, OARZ Cluj, OARZ Mureş şi Şcoala de operatori însămânţători Dej, dar nu a continuat elaborarea proiectelor şi demersurile pentru aprobarea finanţării, iar lucrările efective de reabilitare a clădirilor nu au fost demarate până la data controlului", au stabilit inspectorii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Contactat telefonic, director Oficiului din Cluj a recunoscut realizarea studiului de fezabilitate, dar nu a putut explica de ce proiectul nu a fost finalizat.

"Eu ştiu că s-a făcut studiu de fezabilitate la noi la oficiu, s-a făcut un studiu la şcoală la Dej şi mai departe nu ştiu ce s-a întâmplat. Ştiu că s-a făcut un proiect în continuare care n-a ajuns la finalizare. Nu ştiu, ar trebui să întrebaţi colegii de la Bucureşti, ei ştiu despre ce e vorba", spune directorul OARZ Cluj, Florin Criste.

În urma controlului, inspectorii Ministerului Agriculturii au sesizat Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, pentru ca poliţiştii să continue cercetările şi să îi tragă la răspundere pe vinovaţi.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Lorant Ersek

Comenteaza