Foto Barajul plutitor din Grigorescu a fost reinstalat

Barajul plutitor din Grigorescu a fost reinstalat
Barajul plutitor din Grigorescu a fost reinstalat
Barajul plutitor din Grigorescu a fost reinstalat
Barajul plutitor din Grigorescu a fost reinstalat

Barajul plutitor peste Someș a fost reamplasat în cartierul Grigorescu.

''Succes de etapă: un pas înainte spre ape mai curate! Felicitări, mobilizarea generală a condus la reinstalarea barajului între cartierele Grigorescu și Mănăștur nord, pe malul Someșului. 15 persoane am trimis sesizări! Au venit mai multe răspunsuri pozitive și curatenii, dar remontarea barajului e cel bun rezultat al sesizării colective.

Nu s-au pus și alte baraje, iar în Florești, in anumite zone ale lacului Florești, se aduc iar deșeuri depozitate ilegal. Vom mai face sesizari in Florești pentru curatenii punctuale, dar e bine că la Cluj s-a pus baraj, chiar dacă mai sunt deșeuri care trec de baraj. Am stat să vedem si le-am observat cum unele trec, chiar dacă marea majoritate sunt prinse. Să sperăm că ține și barajul și nu se rupe, mai ales ca e o investiție de câteva zeci de mii de euro.

Sigur ca barajul lucrează la efecte, nu la cauze, dar e un pas inainte. Pentru a merge mai departe,. Primaria Florești si ADI ZMC trebuie sa intervina in ghetoul Dallas de pe malul Somesului pentru a-l desegrega si a da o sansa oamenilor sa lucreze legal pentru a descarca deseurile de pe santierele din Floresti, e nevoie si de programe sociale de educare si sprijin pentru ca deseurile din gospodarii sa nu mai fie aruncate in Somes. Valabil si pentru Gilău, unde am identificat cateva zone de unde sunt aruncate constant, dar sunt oprite, marea majoritate, de baraj Florești.

De ce s-a dat jos barajul dupa ce s-a pus initial in urma unei petiții a societății civile? Unii spun oficial ca din cauza lucrărilor, alții neoficial pentru ca muncitorii au intrat accidental peste baraj utilajele. Oricum, nu se justifică perioada largă de nemontare a barajului, mai ales că lucrările în albie in zona ștrandului Sun nu au mai fost de vreun an. De aceea, e bine că ne-am mobilizat colectiv, chiar dacă rezultatele sunt parțiale. Dar, ne știți, o sa mai insistăm pe lângă autoritati pentru ape curate, drept la îmbăiere, maluri amenajare minim invaziv!
Cum arăta sesizarea noastra? Era tipizată, fiecare isi punea adresa, eventual completa cu ceva in plus, putea pune imagini daca dorea:

"...Solicit curățarea malurilor și albiei Someșului și a afluenților dintre Florești și Cluj. Cer reinstalarea barajului plutitor în cartierul Grigorescu, dar și în alte locuri din amonte ori la afluenți pentru a contracara cantitatea de deșeuri ce ajunge în Cluj-Napoca și în aval de oraș. Ce rost au investiții de zeci de milioane de euro dacă râul e plin de gunoaie?! De aceea, solicit o curățenie generală de primăvară la Someș și afluenții săi, înainte de inaugurarea primului tronson din proiectul de amenajare a Someșului".

Va mulțumim ca ati trimis sesizări, ca ati dat like si share la postările noastre prin care propunem la Someș un culoar verde-albastru cat mai lung si cât mai lat la nivelul județului Cluj'', transmit cei de la Somesul Nostru.

Comenteaza