Bariera pentru deșeuri se reinstalează pe Someș, după doi ani

Bariera pentru deșeuri se reinstalează pe Someș, după doi ani

După aproape doi ani, activiștii civici anunță că bariera pentru deșeuri de pe Someș va fi reinstalată. Apele Române au cerut Primăriei Florești monitorizarea zonelor unde se aruncă deșeuri și curățenie pe malurile Someșului și afluenților unde au constatat depozitări ilegale.

"15 clujeni am trimis sesizări legate de prezența deșeurilor la Someșul nostru și afluenți în zona metropolitană de Ziua Apelor. 20 de persoane am cartat deșeuri de Ziua Pământului în Delta Florești pe biciclete și cu caicele mulțumită Excursii din Caiac, dar ne-am bucurat pur și simplu de apă și Mica Deltă a Floreștiului. O curățenie simbolică am făcut strict în zona de unde am lansat caiacele. Sesizările au funcționat parțial, în sensul în care echipe de salubriști cu care ne-am întâlnit au curățat zona barajului Florești, administrată de Hidrolelectrica, dar nu au ajuns în stufăriș.

Potrivit unor estimări aproximative, de pe lac Florești, în dreptul barajului, firma de salubritate colectează lunar 25 de metri cubi de deșeuri, o parte crengi, dar bună parte deșeuri de plastic care vin din Gilău. Putem aproxima pentru baraj Grigorescu sute de metri cubi pe an? Potrivit Apelor Române, doar 10 metri cubi de deșeuri se colectează lunar. Potrivit salubriștilor, deșeurile din Gilău se opresc la baraj, nu merg mai departe.

Spre Cluj-Napoca, deșeurile vin din Florești, sunt aruncate pe o rază de 1 km, aval de baraj. Apele Române au cerut Primăriei Florești monitorizarea zonelor unde se aruncă deșeuri și curățenii pe malurile Someșului și afluenților unde au constatat depozitări ilegale. Din partea Primăriei Cluj a venit răspuns oficial că se reinstalează barajul dat jos în urma lucrărilor de amenajare. Totuși, în urma sesizărilor și discuțiilor informale e posibil ca barajul să fie dat jos din greșeală de un muncitor cu utilajul, ulterior găsindu-se scuză pentru o astfel de incompetență... Barajul remontat este important pentru că nelucrându-se la cauzele depozitării ilegale, sute de tone de deșeuri, mii chiar, vin anual spre Cluj și mai departe. În sensul acesta, cerem în continuare primăriei Cluj să instaleze mai multe baraje, la Nadăș și la Pârâul Becaș.

Pe scurt, astfel de acțiuni pun accentul atât pe ape curate, dar și pe amenajări minim invazive care ne apropie de râu și ne scot din traficul auto în mobilitatea noastră zilnică la nivelul zonei metropolitane. Acest coridor trebuie să fie nu doar de mobilitate, ci și de biodiversitate, de aceea cerem o arie naturală urbană de la Delta Florești până în Grigorescu, via compania de apă Someș SA. La ritmul autorităților, va fi destul de muncit, noi vom face advocacy în continuare și vom oferi expertiza dobândită în timp", arată cei de la Someșul nostru. 

Comenteaza