Băsescu: Acordul de uniune fiscală nu influenţează românii nici în minus, nici în plus

Băsescu: Acordul de uniune fiscală nu influenţează românii nici în minus, nici în plus
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că acordul de uniune fiscală stabilit la Bruxelles nu îi afectează financiar pe români, neavând influenţă nici în bine, nici în rău.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat dacă poate garanta că pensiile şi salariile bugetarilor nu vor fi diminuate în 2012, el refuzând să răspundă.

Întrebat cum îi va afecta pe români faptul că România şi-a luat angajamentul de a adera la acordul de uniune fiscală, care impune o disciplină bugetară drastică, Băsescu a răspuns: "Cred că nu îi va afecta în niciun fel. Nici în minus, nici în plus. Dar îi va garanta fiecărui român că va trăi într-o Uniune Europeană sănătoasă financiar, care nu va mai trece prin astfel de crize. (...) Cred că este bine pentru români să ştie că România face parte din acest acord".

La Consiliul European de iarnă s-a stabilit că ţările din zona euro şi alte şase state din afara blocului monetar, printre care şi România, vor încheia, până în luna martie, un tratat interguvernamental care vizează consolidarea şi intregrarea fiscală puternică la nivelul UE.

Noua guvernanţă fiscală presupune caă bugetele trebuie să fie echilibrate sau pe excedent, prevedere care va fi considerată respectată dacă deficitul structural anual nu va depăşi 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) nominal.

De asemenea, Consiliul European a stabilit că regulile vor fi introduse în sistemele legislative naţionale ale statelor membre, la nivel de Constituţie sau echivalent. Reglementările vor include un mecanism automat de corecţie care se va declanşa în cazul unei devieri. Fiecare stat membru va elabora propriul mecanism de corecţie, în baza principiilor indicate de Comisia Europeană. Curtea Europeană de Justiţie va avea jurisdicţia să verifice transpunerea acestor reglementări la nivel naţional.

 

Comenteaza