Băsescu: fosta lege a educaţiei este "un eşec major"

Băsescu: fosta lege a educaţiei este
Legea educaţiei naţionale ar trebui adoptată în această sesiune, a declarat astăzi preşedintele Traian Băsescu, care a adăugat că legea aflată în vigoare este "un eşec major".
„S-au creat universităţile care dau diplome pe bandă rulantă, sistemul nu creează competenţe. S-a ajuns la o depreciere masivă a sistemului de educaţie românesc şi la o totală desprindere a lui de realităţile economice. Trebuie să recunoaştem eşecul major al reformei educaţiei iniţiată în 1997-1998 şi trebuie să trecem la un sistem de învăţământ modern, care să le dea tinerilor competenţe şi să contribuie la diminuarea grupurilor de interese din universităţi, din alte sisteme de educaţie. Înţeleg blocajul pe care în mod deosebit pentru mediul universitar încearcă unii rectori sau profesori universitari încearcă să-l facă, dar nu putem sacrifica generaţiile următoare de dragul rectorilor şi a profesorilor universitari sau al liderilor sindicali din educaţie. Şi susţin această informaţie prin cifrele ultimelor evaluări: o spune ultimul studiu PISA al OCDE, publicat în noiembrie pentru anul 2009 care analizează nivelul elevilor din pest e70 de ţări, 49 la lectură şi 47 la matematică. De asemenea trebuie subliniat că nici la altele nu stăm mult mai bine – spre exemplu la ştiinţe suntem pe locul 48 din 70 de ţări. Cel mai prost din UE. Ce alte argumente ne mai trebuie?", s-a întrebat Băsescu. Acesta a adăugat că "este clar" că e nevoie de măsuri. "Nu  putem face o bătălie politică şi din nevoia de a reforma sistemul de educaţie. Oricâte argumente se pot aduce împotriva acestei legi, aceasta nu poate avea rezultate mai proaste decât reforma de până acum.

Credinţa mea este că cea mai de preţ resursă pentru dezvoltare este educaţia. Este mult mai importantă decât gaze, ţiţei, aur, cupru şi cărbune. Educaţia este cea mai mare resursă de dezvoltare a unei ţări în următorii 50 de ani. Cine va avea un sistem de educaţie performant va genera o ţară performantă. Cine nu – nu", a spus Băsescu.

Acesta a spus că legea educaţiei trebuie adoptată acum, pentru a fi timp pentru noi manuale şi "dascăli reorientaţi".  "Cei care încearcă jocul întârzierii legii spun că dacă aceasta va rămâne neaprobată până în februarie nu se mai poate face nimic pentru următorul an şcolar", a conchis el.
Comenteaza