Băsescu scrie din nou Parlamentului, cerând adoptarea legilor asistenţei sociale, numirilor la ICCJ

Băsescu scrie din nou Parlamentului, cerând adoptarea legilor asistenţei sociale, numirilor la ICCJ
Şeful statului a scris preşedinţilor Camerelor, revenind asupra solicitării de a se acorda o atenţie deosebită în adoptarea de către Parlament, cât mai urgent posibil, a legilor asistenţei sociale şi numirilor la ICCJ, cerând de asemenea urgentarea adoptării altor acte normative din domeniul juridic.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, o nouă scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care revine asupra "rugăminţii" de a acorda o atenţie deosebită în adoptarea modificărilor la statutul judecătorilor şi procurorilor şi a legii asistenţei sociale.

"Revin cu această scrisoare asupra unei rugăminţi adresate dumneavoastră în data de 20 octombrie 2011, de a acorda o atenţie deosebită în adoptarea de către Parlament, cât mai urgent posibil, a următoarelor proiecte de acte normative: proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară; proiectul legii asistenţei sociale", se arată în scrisoarea trimisă de preşedintele Băsescu preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Mircea Geoană şi Roberta Anastase, potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului precizează că, pe lângă aceste două proiecte de acte normative, adresează rugămintea de a avea în vedere şi urgentarea adoptării următoarelor acte normative: proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Codului penal şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii penale; proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2011 pentru reglementarea unor măsuri necesare intrării în vigoare a Legii nr. 287/2008 privind Codul Civil, proiectul de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea; proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (confiscarea extinsă); proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în vederea îmbunătăţirii activităţii de valorificare a bunurilor sechestrate sau după caz, intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.

"Toate aceste proiecte, odată adoptate, ar îmbunătăţi cadrul legislativ în materia reformării sistemului judiciar din România şi s-ar înscrie în îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor şi recomandărilor prevăzute în ultimul Raport de ţară privind progresele României în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei", se mai arată în scrisoarea şefului statului.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis în 20 octombrie o scrisoare preşedinţilor celor două Camere, cerând să se acorde o atenţie deosebită în adoptarea de către Parlament, cât mai urgent posibil, a proiectului de modificare a Legii statutului magistraţilor şi a proiectului legii asistenţei sociale.

Şeful statului preciza atunci că adoptarea primului proiect de lege, pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, se înscrie în îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor şi recomandărilor prevăzute în ultimul Raport de ţară privind progresele României în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei.

Joi, preşedintele Traian Băsescu declara, la TVR 1, că Senatul s-a compromis, de la preşedinte până la ultimul senator, în cazul legii care reglementa numirea judecătorilor ICCJ.

El a spus că Senatul în ansamblu, cu preşedinte cu tot, s-a descalificat la legea privind numirile de judecători la ÎCCJ.

Şeful statului a mai spus că că legile privind reforma sănătăţii, asistenţa socială şi numirile de judecători la ICCJ vor fi adoptate prin asumarea răspunderii, pentru că s-a dovedit că nu pot fi trecute prin Parlament.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară a fost respins pe 5 octombrie de Senat, cu 48 de voturi "pentru", 52 împotrivă şi o abţinere.

Dezbaterile la proiectul legii asistenţei sociale sunt blocate în Senat de mai multe săptămâni.

 

Comenteaza