Bătrâni de 80 de ani sunt purtaţi la Tribunal în procesul Palocsay VIDEO

Bătrâni de 80 de ani sunt purtaţi la Tribunal în procesul Palocsay VIDEO
Procesul de retrocedare a terenurilor din livada Palocsay pare fără sfârşit. După cinci ani de judecată, dosarul este din nou la început, asta pentru că o instanţă a decis rejudecarea lui. Zeci de bătrâni, unii cu vârste de peste 80 de ani, bat drumul până la Judecătorie la fiecare termen în aşteptarea unei sentinţe favorabile. Cinci dintre ei au decedat în ultimul an, iar cei vii spun că tot ce-şi mai doresc este să-şi primească terenurile înainte de moarte.

Zeci de bătrâni au luat cu asalt astăzi o sală a Judecătoriei Cluj-Napoca, prea mică pentru a-i primi pe toţi cei 200 de hoştezeni care îşi cer pământul naţionalozat de comunişti în anii 50. Oamenii se luptă cu Staţiunea de Cercetare Pomicolă, cea care administrează acum cele 50 de hectare revendicate. Bătrânii vin chiar şi cu cârje la instanţă pentru a-şi recâştiga dreptul de proprietate.

"De atâtea ori ne-o chemat fără rost. Asta este. Toată lumea, bătrâni şi aşa mai departe. Nu se rezolvă nimic. Vă este greu să veniţi? Foarte greu că-s invalid bineînţeles", spune Iuliu Francisc, fost proprietar.

Bătrânii hoştezeni speră ca procesul să se încheie înainte ca ei să moară.

"Dintre noi multă lume o murit. Noi suntem câţiva aşa bătrâni ca mine, 86 de ani, copiii mei, nepoţii. După moartea mea nimeni nu ştie unde e pământul. De ce nu dă înapoi până trăim?! Să anunţăm copiii că are dreptul la părinţii noştri ce o fost", a spus Ileana Katani, fost proprietar.

Oamenii îşi cunosc bine pământurile.

După decesul unora dintre foştii proprietari, au fost introduşi în dosar moştenitorii acestora, dacă există.

"În ultimul an şi jumătate a intervenit acest fapt privind decesul care presupune în mod obligatoriu introducerea in cauză a mostenitorilor. După ştiinţa mea au decedat 5 dintre foştii proprietari", a declarat Sztranyiczki Szilard, avocatul foştilor proprietari.

Conducerea Staţiunii Pomicole spune că respectă dreptul oamenilor, dar se opune retrocedării în natură.

Procesul a fost amânat din nou pentru luna aprlie, până la efectuarea unei expertize care să stabilească dacă terenurile din actele oamenilor corespund cu cele din Staţiunea Pomicolă.

 

Comenteaza