Bătrânii de la Centrul de Vârstnici se plâng că li se fură din mâncare

Bătrânii de la Centrul de Vârstnici se plâng că li se fură din mâncare
O parte dintre persoanele internate la Centrul de Vârstnici din Cluj-Napoca îi acuză pe angajaţii instituţiei că le fură din mâncare. Angajaţii susţin că plătesc pentru resturile alimentare.

În prag de sărbători, unii dintre bătrânii care locuiesc la Centrul de Vârstnici de pe strada 21 Decembrie, aflat sub tutela Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj, îi acuză pe angajaţii instituţiei că le fură din mâncare. Pe de altă parte, conducerea Centrului de Vârstnici, dar şi angajaţii susţin că plătesc lunar instituţiei o sumă de bani ca să poată lua acasă resturi de mâncare.

“Stau de nouă ani la cămin. În ultima vreme, 80% din mâncare se fură şi 20% ne-o dau nouă. Dimineaţa ne dau la masă câte o bucăţică de unt cât un cubuleţ de zahăr cubic şi o bucată de pâine. La amiază primim câte o bucăţică de carne cu orez şi câteodată cartofi, iar seara primim câte o bucăţică de telemea sau pâine cu pateu şi ceai”, a spus sub protecţia anonimatului unul dintre bătrânii de la Centrul de Vârstnici. Omul a povestit că anul trecut bătrânii au sesizat problema printr-o scrisoare nesemnată, adresată directorului.

“Domnul director ne-a adunat şi ne-a spus că dacă ne-ar fura cineva nu am mai avea de mâncare. Azi dimineaţă (marţi - n. red.) asistenta de pe tura de seară a ieşit de la serviciu plină de bagaje. Săptămâna trecută au venit colindători şi ne-au anunţat că ne dau prăjitură. Nu ne-au dat nici la prânz, nici seara, nici a doua zi, iar eu am văzut în atelierul electricienilor masa încărcată cu platouri cu prăjituri. La fel era şi la asistente”, a adăugat bătrânul. Pe de altă parte, Suzana Adam, de 75 de ani, a povestit ieri, în timpul mesei de la Centrul de Vârstnici, că n-a auzit de furtul de hrană. “ Ne place mâncarea. Primim mâncare, de ne şi rămâne”, a spus femeia, întreruptă însă de un bărbat care a explicat că “da, mai iau bucătăresele mâncare acasă”.

Angajaţii şi directorul Centrului de Vârstnici, Liviu Popa, neagă acuzaţiile bătrânilor. “Alocaţia de hrană stabilită prin hotărâre de guvern este de 9 lei pe zi. Cu 9 lei pe zi de persoană le oferim trei mese la un meniu normal, la regim plus suplimente pentru cei care au nevoie”, a afirmat Popa. El spune că pentru a nu arunca hrana rămasă o parte dintre angajaţi o cumpără. “ Mâncarea este diversificată. Necesarul caloric este mult peste ce au nevoie, cantitatea de carne este suficientă. Meniurile se fac în aşa fel încât, dacă a mai rămas mâncare, li se dă supliment, iar ce rămâne se aruncă”, a explicat Popa. 12 angajaţi plătesc lunar câte 50 de bani pe kilogram pentru a lua acasă hrana rămasă după ce mănâncă bătrânii. “Toate resturile se adună. O serie de angajaţi cumpără lăturile. Acestea sunt cântărite şi se plătesc pe factură la sfârşit de lună. În momentul când omul pleacă cu un bidon de lături se vede sacoşa aceea şi ei spun că li s-a furat mâncarea”, a explicat Popa. La rândul lor, cele trei bucătărese care lucrau ieri la Centru au negat acuzaţiile.

“Eu stau la ţară şi mai cumpăr mâncare de la hipermarket. Intru în Kaufland, în Profi. Nu pot să merg în fiecare salon şi să le explic ce îmi cumpăr”, a spus una dintre bucătărese. Pentru 600 de lei lunar, cei 110 bătrâni din îngrijirea centrului beneficiază de masă, cazare, medicamente, îngrijire medicală, dar şi de un psiholog. “Ei plătesc 600 de lei pe lună, iar cheltuielile lunare cu o persoană au fost în medie, anul trecut, de 2.246 de lei lunar. Dacă au pensie, 20% le rămân bani de buzunar, indiferent că acoperă sau nu suma. Dacă nu au pensie suficientă nu plătesc întreaga sumă de 600 de lei”, a precizat Liviu Popa. El a precizat că bătrânii primesc cadouri, de la fiecare colindător care trece pragul instituţiei.

Verificări la Centrul de Vârstnici

“Serviciile oferite în ceea ce priveşte hrana beneficiarilor sunt verificate deoarece achiziţia de alimente se face pe baza unui referat de necesitate şi a meniului zilnic, care se aprobă de către serviciile de specialitate din cadrul DGASPC. Se verifică periodic respectarea necesarului de principii alimentare, de calorii şi varietatea meniurilor. De asemenea, se fac verificări periodice privind activităţile desfăşurate în centru, care cuprind aspectele legate de serviciile de hrană, şi nu au fost constatate aspecte negative” a declarat Nicoleta Molnar, director la DGASPC.

Comenteaza