Bechtel vinde pe nimic utilajele cu care a făcut autostrada. Echipa REALITATEA TV Cluj, evacuată cu scandal: "M-am simţit ameninţat"

Bechtel vinde pe nimic utilajele cu care a făcut autostrada. Echipa REALITATEA TV Cluj, evacuată cu scandal:
Bechtel vrea să vândă într-o zi toate utilajele cu care a construit tronsonul Câmpia Turzii - Gilău al Autostrăzii Transilvania.

Constructorii autostrăzii Transivania, americanii de la Bechtel şi turcii de la Enka, vor să-şi vândă toate cele peste 700 de utilaje pe care le au în Cluj, la orice preţ, într-o singură zi, şi să-şi ia tălpăşiţa din România. Pentru asta au angajat o firmă din Canada care va vinde utilajele la licitaţie cu strigare, fără preţ minim, un lucru mai puţin obişnuit. În timp ce organizatorul licitaţiei prezenta utilajele echipei Realitatea TV, cei de la Bechtel au intervenit şi au scos jurnaliştii afară, pe motiv că nu vor să se ştie de licitaţie în România.

Utilaje de sute de mii de euro, folosite la construirea Autostrăzii Transilvania, vor fi vândute la licitaţie cu strigare începând de la 0 lei. Practic, dacă cineva oferă 100 de euro pentru utilaj, iar nimeni nu ofertează peste, acesta se vinde la acel preţ.

"Licitaţia va fi publică, cu strigare, se va vinde produsul la preţul cel mai bun obţinut în acea zi, fără un preţ minim de strigare. TOTUL se va vinde în acea zi. Toate utilajele. Tot ce vedeţi în curte se vor vinde marţi, 9 septembrie", spune Marian Paţac, managerul teritorial al unei firme de construcţii.

Printre cele peste 700 de camioane şi utilaje, unele sunt unicat în România.

Reprezentantul firmei canadiene se fereşte însă să spună cine şi unde a folosit utilajele. Se rezumă să spună că au fost utilizate la constrcuţia unei autostrăzi.

La momentul când reprezentanţii Bechtel au văzut echipa Realitatea TV, invitată de organizatorul licitaţiei, au cerut imediat evacuarea acesteia.

Reprezentant Bechtel: Nu vrem nicio ştire despre asta. Acum nu creaţi nicio problemă, dar aţi intrat aici fără permisiunea noastră.
Reporter: Dar am vorbit cu..
Reprezentant Bechtel: E ok, deci este o neînţelegere.

Organizatorul licitaţiei a fost pus într-o situaţie jenantă şi a încercat să-i convingă pe cei de la Bechtel să se uite la fimare.

"Americanul a oprit maşina lângă noi în timp ce vorbeam cu domnul Paţac şi ne-a spus că presa din România a realizat numai ştiri negative despre Bechtel. Noi voiam să facem o ştire cu, probabil, cea mai mare licitaţie organizată vreodată cu România. Nu ne-a ascultat explicaţiile şi a cerut să vadă ce am filmat. Ne-a spus că Bechtel nu este interesată de piaţa din România şi am fost evacuaţi. S-au adunat mai multe persoane şi ne-am simţit ameninţaţi", spune reporterul Realitatea TV Alin Golban, care afirmă că a intrat în baza Bechtel la invitaţia reprezentantului firmei de licitaţii.

Americanii de la Bechtel au construit cei mai scumpi kilometri de autostradă din lume la Cluj. Cei 52 de kilometri din Autostrada Transilvania au costat 1,25 miliarde de euro, adică peste 20 de milioane de euro pe kilometru.

 

Comenteaza