Belgia a făcut un pas important către eutanasia minorilor care suferă de o boală incurabilă

Belgia a făcut un pas important către eutanasia minorilor care suferă de o boală incurabilă
Belgia a făcut miercuri un pas important către extinderea legii privind eutanasia minorilor care suferă de o boală incurabilă, relatează AFP.

Propunerea de lege ce vizează extinderea cadrului legal care autorizează eutanasia a fost adoptată de Comisia de Afaceri sociale şi a Jusţiţiei din Senat, care o dezbate de mai multe luni. Aceasta va fi supusă votului celor două Camere ale Parlamentului belgian, probabil în lunile următoare.

Textul prevede că un minor poate cere să beneficieze de eutanasie dacă se confruntă cu suferinţe fizice insuportabile şi netratabile, în fază terminală. Pentru aceasta el trebuie consiliat de către o echipă medicală şi trebuie să primească acordul parental.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, Belgia va urma exemplul Olandei, ţara europeană cea mai progresistă, unde eutanasia minorilor este autorizată din 1998.

Proiectul de lege este susţinut de majoritatea partidelor puterii şi opoziţiei, cu excepţia centriştilor democraţi creştini flamanzi şi francofoni, membri ai majorităţii guvernamentale.

Aplicarea legii va fi limitată deoarece va privi, pe an, între zece şi 15 cazuri de minori care suferă de o boală incurabilă, în special cancer, iar al căror deces este prevăzut într-un termen scurt.

Dezbaterea a fost iniţiată la începutul anului de senatorul socialist Philippe Mahoux, autorul legii care a autorizat în 2002 eutanasia pentru adulţi. Acesta a explicat că a răspuns susţinerii exprimate de pediatrii şi infirmierii confruntaţi cu "suferinţa insuportabilă" a copiilor, la care ar putea răspunde doar în mod ilegal.

Suferinţele "psihice" insuportabile, care au deschis calea eutanasiei pentru adulţi, au fost excluse pentru minori de către senatori.

Reprezentanţii marilor religii creştine, musulmane sau evreieşti şi-au exprimat opoziţia într-un mesaj comun şi "puternica preocupare în faţa riscului banalizării" eutanasiei.

În 2012, 1.452 de eutanasiaţi au fost înregistraţi oficial, reprezentând doi la sută din decesele înregistrate în Belgia.

 

Etichete
Comenteaza