Bicicliştii clujeni au câştigat procesul cu Primăria Floreşti. Vor primi planurile pentru pistele de biciclete din localitate

Bicicliştii clujeni au câştigat procesul cu Primăria Floreşti. Vor primi planurile pentru pistele de biciclete din localitate
Clubul de Cicloturism "NAPOCA" a câştigat procesul cu Primăria Floreşti, intentat în 2011. Reprezentanţii bicicliştilor clujeni au cerut Primăriei Floreşti date despre pistele de biciclete ce urmează să fie construite în localitate, însă au fost refuzaţi. Drept urmare, s-a ajuns în instanţă.

La mijlocul lunii septembrie, Tribunalul Cluj a decis prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă ca informaţiile cerute să fie transmite Clubului de Cilotirum "NAPOCA". Radu Mititean, directorul clubului, a promis să facă publice planurile pentru construirea pistelor de biciclite din Floreşti, parte dintr-un proiect european.

"Regretu că a fost nevoie de instanţa de judecată pentru ca o primărie să respecte prevederile legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, în ceea ce priveşte situaţia şi mai ales intenţiile ei  la infrastructurile pentru biciclete, cu atât mai mult cu cât Floreştiul a înregistrat o creştere spectaculoasă a populaţiei - 20.000 de persoane", spune Mititean.

Proiectul este de interes major pentru locuitorii Floreştiului şi pentru clujeni deoarece "la nivel naţional există un adevărat "val" de aşa-zise "piste de biciclete" apărute în tot mai multe oraşe şi sate, ce sunt însă adesea nu un sprijin, ci o bătaie de joc şi chiar un pericol pentru biciclişti, fiind majoritatea prea înguste, discontinue, amplasate pe trotuare, lipsite de spaţii de siguranţă şi concepute cu încălcarea principiilor utilităţii şi directitudinii şi a bunelor practici pe plan european, fiind necesară prevenirea continuării acestor tendinţe, motiv pentru care este esenţial
ca publicul şi organizaţiile bicicliştilor să cunoască planurile edililor din timp, înainte ca acestea să fie puse în practică şi să se realizeze noi infrastructuri inadecvate", explică Mititean.

Liderul proiectului ce vizează amenjarea a 15,4 km de pistă de biciclete, pe ruta Floreşti - Cluj Napoca - Apahida şi a 50 de staţii de self-service este Primăria Cluj-Napoca, împreună cu primăriile comunelor Floreşti şi Apahida.  Contractul de finanţare pentru acest proiect este de peste 17 milioane de lei, din care aproximativ 13 milioane de lei sunt bani accesaţi din fonduri europene. De executarea lucrărilor se va ocupa consorţiul Viacor Engineering - Rico Constanţa.

Traseul pistei de 15,4 km va porni din Floreşti, va merge prin spatele Polus, cu ieşire spre compania ISDC, apoi Mănăştur, pe strada Bucium, pe varianta Zorilor (unde sunt mai multe propuneri: Pasteur, Zorilor, Păstorului, Piezişă). O soluţie recomandă este şi prin cartierul Grigorescu, pe Donath şi pe Dragalina. Apoi se poate intra prin centru pe Eroilor sau pe Dorobanţi, o variantă este şi prin Dâmbul Rotund, ieşirea spre Apahida se face prin strada Cantonului. În Apahida pe străzile Crişeni, Dârjan, Triaj, Pietroasa, Parcului şi Horea.

Vor exista 50 de staţii de self-service, din care 43 vor fi pe teritoriul municipiului Cluj Napoca, patru în Floreşti şi trei în Apahida. Clujenii vor avea posibilitatea să închirieze biciclete de la oricare staţie de self-service. Vor fi disponibile 500 de biciclete.

 

 

 

Etichete
Comenteaza