Bilanţul victimelor cutremurelor din China a ajuns la 47 de morţi

Bilanţul victimelor cutremurelor din China a ajuns la 47 de morţi
Seismele produse, luni, într-o regiune muntoasă şi cu acces dificil din provincia chineză Gansu (nord-vest) au provocat moartea a cel puţin 47 de persoane, potrivit unui nou bilanţ oficial, relatează AFP.

Cutremurul iniţial a avut loc la ora locală 07.45 (02.45 ora României) în Gansu, o provincie în mare parte deşertică, iar epicentrul a fost localizat la 170 de kilometri sud-est de capitala provincială Lanzhou, la o adâncime de 9,8 kilometri, a anunţat institutul american de geofizică, USGS.

O replică având magnitudinea de 5,6 s-a produs în aceeaşi regiune la ora 09.12 (04.12 ora României), cu hipocentrul situat la o adâncime de 10,1 kilometri, a adăugat institutul.

Cutremurele au provocat 47 de morţi şi 296 de răniţi grav, a anunţat un oficial din cadrul Biroului de seismologie din Gansu, precizând că au fost înregistrate cel puţin 371 de replici.

"Peste 21.000 de clădiri au fost avariate grav şi peste 1.200 s-au prăbuşit", a adăugat acest oficial.

Un locuitor din districtul Min, unde a fost localizat epicentrul, a povestit pentru AFP că lucra într-o uzină farmaceutică în momentul producerii cutremului şi că a văzut clădirile clătinându-se puternic.

"Eram în atelier, am resimţit un cutremur violent şi m-am grăbit să ies în curtea uzinei", a declarat Ma.

"Când am ajuns în curte, am văzut un imobil de 19 etaje, cel mai înalt din districtul nostru, care se clătina cu putere, mai ales la ultimul etaj", a continuat el.

În districtul Min, "peste 200 de persoane au fost rănite în şapte zone afectate de cutremure", a precizat pentru AFP He, un oficial din cadrul Partidului Comunist din district, care a refuzat să îşi spună numele de familie.

În afară de districtul Minxian, cutremurele au provocat victime în districtele vecine Zhang şi Li, potrivit presei locale.

Seismul a fost resimţit până la Lanzhou şi chiar în Xi'An, capitala provinciei vecine Shanxi.

Provinciile din vestul Chinei sunt afectate frecvent de cutremure.

Un seism cu magnitudinea de 6,6 a provocat moartea a 200 de persoane în aprilie, în provincia vecină Sichuan, unde un cutremur devastator cu magnitudinea 8 s-a soldat cu aproape 90.000 de morţi şi dispăruţi în 2008.

 

Etichete
Comenteaza