Biserica Sfântului Mihail din Cluj-Napoca, Premiul pentru Patrimoniu de la UE

Biserica Sfântului Mihail din Cluj-Napoca, Premiul pentru Patrimoniu de la UE

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat, astăzi, câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2024, co-finanțate prin programul Uniunii Europene, Europa Creativă. Anul acesta, cele mai prestigioase premii europene pentru patrimoniu sunt acordate celor 26 de câștigători remarcabili din 18 țări de pe întregul continent.

Printre câștigătorii din acest an, se numără două proiecte de patrimoniu remarcabile din România: 

Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca
Amplasată în centrul vibrant al orașului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Biserica s-a aflat într-un amplu proces de restaurare între 2016 și 2022. Dincolo de consolidări structurale exhaustive și restaurări ale fațadei, proiectul a inclus, de asemenea, reamenajarea interioarelor și lucrări de modernizare.

Biserica Săsească din Alma Vii
Proiectul a presupus restaurarea unui reper cultural, care simbolizează secole de istorie și meșteșug în pitorescul sat Alma Vii din Transilvania. Prin lucrările de restaurare complexe, n-a fost păstrată doar integritatea arhitecturală și istorică a bisericii dar a fost responsabilizată de asemenea comunitatea locală și, astfel, a putut fi încurajată dezvoltarea durabilă a turismului.

Câștigătorii au fost selectați de Juriul Premiilor, compus din 12 experți în patrimoniu din întreaga Europă, în urma evaluării cererilor de către Comitetul de Selecție. În total, 206 candidaturi eligibile au fost depuse pentru premiile din acest an, de către organizații și persoane fizice din 38 de țări europene.

Câștigătorii vor fi sărbătoriți în cadrul Ceremoniei de decernare a Premiilor pentru Patrimoniul European 2024, pe 7 octombrie, la Ateneul Român, cea mai prestigioasă sală de concerte din București, România, care a primit, recent, Marca Patrimoniului European în semn de recunoaștere a semnificației sale europene. Acest eveniment de rang înalt va fi găzduit de Comisarul European, Iliana Ivanova și de Președintele Executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger. În cadrul ceremoniei, vor fi anunțați laureații Marelui Premiu și câștigătorul Premiului Publicului, ales dintre câștigătorii din acest an ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra. Fiecare câștigător va primi suma de 10.000 de euro.

Ceremonia face parte din evenimentele importante ale Summit-ului European al Patrimoniul Cultural 2024 care va avea loc între 6-8 octombrie, la București. Summit-ul, co-finanțat de Uniunea Europeană, este organizat de Europa Nostra, în strânsă colaborare cu organizații și parteneri din domeniul patrimoniului, atât publici, cât și privați, din România.

Susținători și entuziaști ai patrimoniului sunt încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide cine va câștiga Premiul Publicului 2024, care pune la bătaie un premiu în valoare de 10.000 de euro. Votul se încheie pe data de 22 septembrie.

Biserica Sfântul Mihail , Cluj-Napoca, ROMÂNIA

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, România, a intrat într-un amplu proces de restaurare în perioada 2016-2022. Dincolo de simplele consolidări structurale și de reabilitarea fațadei, proiectul a cuprins, de asemenea, reamenajarea interioarelor și îmbunătățiri moderne. Proiectul a fost posibil cu sprijinul financiar al Fondului European de Dezvoltare Regională, al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România, al Guvernului Ungariei, al Bethlen Gábor Management de Fonduri din Ungaria, al Secretariatului de Stat pentru Culte, al Primăriei Cluj-Napoca, al Asociației Treasured Cluj și al multor donatori privați.

Amplasată în centrul vibrant al orașului, Biserica Sfântul Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Are o importanță imensă la scară locală, regională și națională, fiind recunoscută ca un reper național și o icoană a patrimoniului bogat al Transilvaniei. Legăturile sale adânc înrădăcinate cu regalitatea și cu figuri istorice esențiale evidențiază evoluția Clujului de-a lungul secolelor.

Trecerea timpului și mai multe dezastre naturale i-au afectat măreția. Acest proiect cuprinzător a fost inițiat pentru a stopa acest declin și pentru a restabili Biserica Sfântul Mihail ca destinație turistică cheie.
Cel mai inovator aspect al restaurării este reprezentat de metodele de consolidare structurală, care utilizează structuri din oțel pentru a spori siguranța la cutremur. Utilizarea de elemente noi fabricate la nivel local și inserția de armături din oțel inoxidabil au demonstrat un echilibru între tradiție și modernitate. Explorările arheologice efectuate în timpul renovării au scos la iveală comori precum fragmente arhitecturale originale și artă medievală de o valoare inestimabilă, îmbogățind povestea bisericii.

O etapă importantă a fost deschiderea turnului bisericii pentru public, permițând o priveliște frumoasă asupra orașului Cluj-Napoca.

Proiectul a implicat tinerii și membrii comunității locale prin programe educaționale și tururi ghidate, în timp ce atelierele și evenimentele au oferit oportunități de învățare practică despre tehnicile de restaurare și despre semnificația istorică a bisericii.

Blocajul COVID-19 a impus dificultăți neașteptate, de la perturbări logistice la lipsa forței de muncă. Prin urmare, biserica revitalizată nu este doar un far al bogatului patrimoniu al orașului Cluj-Napoca, ci și o mărturie a angajamentului Europei de a-și păstra istoria ilustră, chiar și în fața provocărilor moderne, cum ar fi pandemia COVID.

"Restaurarea Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca reprezintă o intervenție structurală remarcabil de sensibilă pentru un sit de patrimoniu care se confruntă cu provocări complexe, în special cele reprezentate de amplasarea sa într-o zonă activă de cutremur. Soluțiile pentru restaurarea acoperișului baroc rarisim sunt foarte potrivite, datorită echipei coezive și interdisciplinare implicate. Acest proiect este un exemplu de primă mână pentru proiectele finanțate de UE în regiune, fiind în concordanță cu principiile de calitate pentru intervențiile finanțate de UE cu impact potențial asupra patrimoniului cultural", a apreciat juriul premiilor.
"Angajamentul de a disemina rezultatele proiectului și de a se implica în comunitate este lăudabil. Această dedicare, împreună cu importanța bisericii pentru comunitatea locală, este exemplificată prin cofinanțarea proiectului", a adăugat juriul.

 

Comenteaza