Bogdan Aurescu, membru în Comisia de Drept Internaţional a ONU

Bogdan Aurescu, membru în Comisia de Drept Internaţional a ONU
Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu este unul dintre cei 34 de membrii ai Comisiei de Drept Internaţional (CDI) a Organizaţiei Naţiunilor Unite de către Adunarea Generală ONU, unde a fost ales cu votul a 158 de state dintre cele 193 de state membre.

Mandatul membrilor Comisiei este de cinci ani, cu posibilitatea realegerii. Comisia funcţionează în sesiuni care au loc o dată pe an, pe parcursul a câteva săptămâni, la sediul ONU din Geneva.

Comisia este formată din 34 de experţi independenţi în domeniul dreptului internaţional, ‎care trebuie să aibă, conform Statutului Comisiei, o experienţă recunoscută pe plan internaţional în acest domeniu, atât în ce priveşte aspectele teoretice, cât şi cele practice ale dreptului internaţional, putând proveni din mediul universitar, din corpul diplomatic, din mediul guvernamental sau al organizaţiilor internaţionale, relatează mediafax.ro.

CDI a fost creată în anul 1947, a început să funcţioneze în anul 1949 şi a elaborat până în prezent un număr mare de proiecte de tratate internaţionale, adoptate ulterior sub egida ONU, în domenii de importanţă deosebită pentru comunitatea internaţională. 

Comisia de Drept Internaţional are în prezent pe agenda sa subiecte cum sunt protecţia atmosferei în dreptul internaţional, aplicarea provizorie a tratatelor internaţionale, imunitatea oficialilor statului în faţa jurisdicţiilor penale naţionale străine, protecţia mediului în timpul conflictelor armate, crimele contra umanităţii, acordurile şi practica subsecvente în conexiune cu interpretarea tratatelor.

Bogdan Aurescu, fost secretar de stat şi ministru de Externe, este preşedintele Ramurii Române a International Law Association, membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, arbitru desemnat de România conform art. 2 al Anexei VII a Convenţiei ONU privind dreptul mării, membru supleant al Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei (unde a fost până în prezent raportor sau coraportor pentru 26 de rapoarte, studii sau opinii).

A fost Agent Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie în cazul Delimitarea Maritimă în Marea Neagră.

 

Comenteaza