Bucătarul Adrian Hădean a adus mâncarea sănătoasă în grădiniţe

Bucătarul Adrian Hădean a adus mâncarea sănătoasă în grădiniţe
Peste 600 de copii din cinci grădiniţe clujene au beneficiat de programul “Farfurii curate”, iniţiat de bucătarul Adrian Hădean şi Fundaţia Danis, care a avut ca scop oferirea unei alimentaţii corecte şi sănătoase copiilor.

În cadrul proiectului, care s-a desfăşurat pe parcursul a patru luni, au avut loc sesiuni de instruire cu 15 bucătari din grădiniţe, cursuri cu copiii despre alimentaţia sănătoasă, dar şi degustări cu părinţii ale meniurilor sănătoase create de bucătarul clujean pentru grădiniţe. "Le-am spus poveşti copiilor şi am discutat despre alimentaţia sănătoasă. Am vorbit despre alimentele nesănătoase, despre chips-uri şi am făcut experimente practice, am mirosit împreună fructe, legume, plante aromate şi mirodenii", a declarat Adrian Hădean. Bucătarul a fost surprins şi de unele gesturi ale copiilor. "Am văzut cazuri de copii care nu ştiu să facă diferenţa între o sfeclă şi un cartof, dar pot face diferenţe între promoţiile de chips-uri", a spus acesta. Hădean a creat şi o carte de bucate, pe care a oferit-o bucătarilor din grădiniţe.

"În cele cinci grădiniţe se găteşte din mediul pe care l-am creat. În meniul «Farfurii curate» aproape 80% din mâncare se face în cuptor. La grădiniţe trebuie să ne încadrăm în 7 lei, cât este mâncarea pentru un copil. Cu tot ce am gătit din meniul ăsta am ieşit pe plus", a adăugat Hădean. Carmen Negrea, directoarea grădiniţei Rază de Soare, implicată în proiect, susţine că bucătăresele s-au bucurat de cursurile de formare profesională la care au participat. "Implementarea proiectului nu a fost foarte grea pentru că noi obiceiurile acestea alimentare le formăm în grădiniţă. A fost şi un curs de formare pentru bucătărese, care, pe lângă faptul că s-au simţit utile, au simţit că îşi dezvoltă latura profesională şi şi-au îmbogăţit programul de cunoştinţe", a spus Negrea. Dana Fervaly lucrează de şase ani ca bucătăreasă la grădiniţa Rază de Soare. "Cursul a fost de bun augur. Am învăţat lucruri noi, să facem şi alte mâncăruri. Sunt reţete bune, sănătoase. Am încercat să introducem câte două-trei pe săptămână ca să îi învăţăm pe copii", a spus bucătăreasa. Din proiect au făcut parte grădiniţe Rază de Soare, Lumea Copiilor, Buburuza, Neghiniţă şi Grădiniţa Specială.

 

 

Comenteaza