Foto Bunic, mort cu zile în parc. Au încercat să-l resusciteze trecătorii: "A mai trait, putea fi salvat"

Bunic, mort cu zile în parc. Au încercat să-l resusciteze trecătorii: "A mai trait, putea fi salvat"
| Foto: gherlainfo
Bunic, mort cu zile în parc. Ambulanța a venit după o oră. Au încercat să-l resusciteze trecătorii: „A mai trăit, putea fi salvat!”
Bunic, mort cu zile în parc. Ambulanța a venit după o oră. Au încercat să-l resusciteze trecătorii: „A mai trăit, putea fi salvat!”

Bărbatul, căruia i s-a făcut rău în timp ce își plimba nepotul într-un parc din Gherla, a murit până la sosirea ambulanței. Din spusele martorilor, bărbatul a mai trăit minute bune, însă Salvarea ar fi venit abia după o oră. 

Bărbatul de 74 de ani se plimba cu nepotul într-un parc din Gherla când i s-a făcut rău și s-a prăbușit la pământ.

Fiul acestuia a scris luni seara pe Facebook că tatăl său a avut puls 41 de minute şi că soţia sa i-a făcut respiraţie gură la gură, fiind efectuate şi proceduri de prim-ajutor.

„Azi corupţia mi-a ucis părintele! Nepăsarea, neimplicarea şi neputinţa autorităţilor locale au dus în timp să nu avem în Gherla o salvare, un medic sau un medicament pe salvare. (...) În centrul municipiului Gherla tatăl meu a stat la pământ timp de peste 50 minute până a venit salvarea. Tatăl meu a fost cu puls 41 de minute, i s-au făcut toate procedurile de prim-ajutor, am chemat un medic cardiolog de acasă, soţia i-a făcut respiraţie gură la gură, a respirat 41 de minute. Eu am ajuns din Cluj înaintea ambulanţei! Ne omorâm singuri, unii pe alţii prin neimplicare, prin nepăsare şi indolenţă. Deci să credem că nu se vrea? Soluţii sunt, trebuie doar să vrem să facem ceva!”, a scris Vasile Kepiro, pe Facebook.

Zoltan Petrovici, un bărbat care a acordat primul ajutor în acest caz, a declarat, marţi, că bătrânul a căzut luni seară în apropierea magazinului său din Gherla.

„A intrat în magazin o doamnă cu un copil care plângea şi care spunea că bunicul lui a căzut pe stradă. L-am recunoscut, era băiatul unui prieten, am ieşit repede şi l-am văzut pe bătrân. I-am desfăcut cămaşa, erau semne clare de atac de cord, era învineţit. Am început masajul cardiac, iar între timp a venit şi soţia mea care m-a ajutat la resuscitare. A venit şi nora bărbatului căzut care a adus şi un cardiolog, deci partea noastră de mobilizare a fost promptă. Bărbatul avea 74 de ani, fără antecedente cardiace”, a spus Petrovici.

Acesta a precizat că primul apel la 112 a fost dat de femeia care a intrat în magazinul său imediat după ce bărbatul că a căzut, după care a sunat şi el.

„De la dispecerat mi s-a făcut legătura la pompieri, cărora le-am explicat de la început despre ce e vorba şi s-au mai pierdut câteva minute. Apoi mi s-a făcut legătura la Ambulanţă, a fost un haos organizatoric. Ce m-a supărat a fost că, după al doilea apel pe care l-am iniţiat, operatoarea iar vroia să mă plaseze altcuiva. Mi-a confirmat apoi că ambulanţa vine de la Cluj-Napoca, iar eu mi-am pierdut toată speranţa şi odată cu speranţa mea s-a scurs şi viaţa din om, deşi dăduse semne clare că începe să îşi revină. Şi-a deschis ochii, a început să respire, a avut puls 40 de minute, putea fi salvat, dar a murit cu zile”, a explicat Zoltan Petrovici.

Potrivit acestuia, ambulanţa de la SAJ Cluj a ajuns după mai bine de 50 de minute, iar medicii nu au mai putut să îl salveze pe bărbatul de 74 de ani.

„Eu zic că a fost un haos şi o dezorganizare, ca om te simţi neputincios şi mă întreb dacă nu puteam să fac mai mult, să îl fi pus într-o maşină şi să îl duc la spitalul din Gherla, dar acolo e mare lucru dacă îţi poate pune un pansament. A trecut o ambulanţă SMURD pe lângă noi, care mergea la Dej cu un pacient, dar care nu a oprit”, a mai spus Petrovici.

Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj, Horia Simu, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că toate echipajele medicale din Gherla şi Dej erau ocupate cu urgenţe în momentul apelurilor în cazul bărbatului căzut.

„În Gherla sunt două echipaje, iar în Dej trei echipaje. Unul dintre echipajele din Gherla era la Cluj-Napoca la Institutul Inimii cu un caz al unui pacient cu dureri precordiale, iar celălalt era la un traumatism toracic prin cădere pe scară. Un echipaj de la pompierii din Dej era la o tentativă de suicid, care e urgenţă majoră, iar un echipaj de ambulanţă era la o persoană inconştientă. O altă maşină era la Cluj-Napoca unde a lăsat un pacient. Sunt, din păcate, situaţii când nu ai echipaje atunci când îţi trebuie şi poate ar trebui ca acestea să fie suplimentate. La cazul din Gherla a ajuns una din ambulanţele din Dej care a lăsat pacientul din Cluj-Napoca şi care a ajuns după 40 de minute, folosind sirenele din dotare. Este regretabil ceea ce s-a întâmplat, fiind vorba despre o situaţie care trebuie corectată prin suplimentare de personal”, a spus Simu.

Comenteaza