Bust al lui Alexandru Vaida Voievod, dezvelit mâine la Cluj

Bust al lui Alexandru Vaida Voievod, dezvelit mâine la Cluj
Un bust al lui Alexandru Vaida Voievod va fi dezvelit mâine în piaţa Ştefan cel Mare, din Cluj-Napoca. Jandarmii asigură garda de onoare.

Bustul este opera sculptorului Ilarion Voinea şi este dezvelit la 140 de ani de la naşterea marelui om politic şi patriot, corifeu al Unirii din 1918. Ceremonia are loc la ora 13.


Alexandru Vaida Voevod s-a născut în 27 februarie 1872 în localitatea Olpret (Bobâlna, jud. Cluj) într-o veche familie românească de voievozi din ţinutul someşan, înnobilată la 15 noiembrie 1627 de către principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen.


Acesta a avut o contribuţie importantă la înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România. Pe 29 septembrie/12 octombrie 1918, la Oradea a supus atenţiei celorlalţi lideri ai Partidului Naţional Român celebra « Declaratie de independenţă », citită de către Alexandru Vaida - Voevod în Parlamentul din Budapesta pe 5/18 octombrie. La 1 decembrie 1918, a participat la Marea Adunare Naţională de la Alba lulia, unde cei 1228 de delegaţi aleşi ai românilor „din Transilvania, Banat şi Tara Ungurească" au votat Rezoluţia Unirii care ,,decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România".

Comenteaza