Călătoriile cu trenul. Cum se circulă în această perioadă

Călătoriile cu trenul. Cum se circulă în această perioadă
| Foto: realitatea.net

Societatea de stat CFR Călători şi-a adaptat mersul trenurilor la condiţiile de circulaţie impuse prin ordonanţele militare şi prin instituirea stării de urgenţă, în vederea prevenirii răspândirii infecţiei cu coronavirus.

CFR Călători va face posibile deplasările atât pentru navetă, cât și cele interregionale cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile abilitate. Persoanele care trebuie neapărat să călătorească în această perioadă trebuie să respecte toate prevederile ordonanțelor, dar și regulile de comportament și igienă impuse de Ministerul Sănătății.

"Persoanele care trebuie neapărat să călătorească în această perioadă trebuie să respecte toate prevederile ordonanţelor, dar şi regulile de comportament şi igienă impuse de Ministerul Sănătăţii. Pentru asigurarea distanţei sociale, în trenuri se aplică regula "un loc liber, un loc ocupat". Principiul se aplică şi la vagoanele de dormit şi cuşetă", menţionează conducerea CFR Călători.

Personalul de tren şi mecanicii de automotor au fost instruiţi să anunţe călătorii din tren prin instalaţiile de sonorizare sau verbal referitor la păstrarea unei distanţe minime de siguranţă între ei, respectiv cel puţin un loc liber între persoane.

"Vă recomandăm şi dvs să faceţi acest lucru din proprie iniţiativă şi atunci când ocupaţi locurile, dar şi atunci când urcaţi în trenuri. Evitaţi aglomerarea pe peroane, la un singur vagon sau la o singură urcare a acestuia. La verificarea biletelor, personalul de tren nu atinge biletele, ci doar le vizualizează pentru a păstra o distanţă sigură faţă de călătorii noştri şi îi îndrumă către locurile sau vagoanele libere pentru a respecta distanţa în trenurile fără regim de rezervare", transmit reprezentanţii CFR Călători.

CFR Călători va suplimenta capacitatea de transport cu vagoane clasă, iar pe perioada sărbătorilor pascale şi pentru vagoane de dormit şi cuşetă, pentru a asigura mai mult spaţiu între călători şi pentru evitarea aglomerării trenurilor. Acolo unde există această tendinţă sunt introduse vagoane suplimentare pentru respectarea principiului un loc liber, un loc ocupat.

Totodată, se recomandă cumpărarea online de bilete de tren pentru a evita manipularea banilor în numerar, iar la ghişeu este indicată efectuarea plăţii la ghişeu cu card bancar sau telefon în punctele de vânzare unde este posibil acest lucru, dar şi respectarea unei distanţe de minim de 2 m între călători la ghişeele caselor de bilete sau birourile de informaţii.

Reprezentanţii companiei recomandă cumpărarea cu anticipaţie pentru a-și putea dimensiona cât mai bine numărul de locuri, menţionând că rezervarea biletelor se poate face în această perioadă înainte de plecare cu 10 zile.

Pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, CFR Călători dezinfectează materialul rulant înainte de îndrumarea în fiecare cursă în revizii ori depouri. Personalul de tren este dotat cu un kit personal de materiale dezinfectante.

Mai multe vagoane de dormit și cușetă pe perioada sărbătorilor pascale

CFR Călători va suplimenta trenurile de lung parcus cu vagoane de dormit și cușetă, pentru a veni în sprijinul călătorilor care se deplaseză spre casă în perioda sărbătorilor. Numărul acestor vagoane speciale va fi mai mare pentru a putea asigura distanța între călători și confortul acestora pe distanțe lungi.

Pentru vagoanele de dormit se va putea cumpăra un loc single în cabina dublă. Pasagerul va călători în regim single și va achita prețul unui singur loc. La cușetă se vor vinde doar jumătate din locuri. În vagoanele clasă se menține regula "un loc liber, un loc ocupat". 

De exemplu, cumpărând un loc într-o cabină de 2 locuri (2 paturi) de la vagonul de dormit, pasagerii vor călători în regim single (singur în cabină). În ceea ce privește locurile la vagoanele cușetă, într-o cabină de 6 locuri vor călători 3 pasageri, iar într-o cabină prevăzută cu 4 locuri vor călători 2 pasageri. Practic, pasagerii noștri vor beneficia de mai mult spațiu și siguranță, neplătind în plus.

În zilele cu vârf de trafic din perioada sărbătorilor pascale, trenurile care circulă pe rutele cele mai solicitate au numărul de locuri suplimentat pentru a respecta regula un loc liber, un loc ocupat. "Facem apel la călători să nu urce în tren fără bilet de călătorie, dacă la ghișeu sau casa de bilete li se comunică faptul că locurile au fost epuizate", transmite CFR Călători.

Biletele pot fi achiziționate cu anticipație de 10 zile de pe următoarele canale:

· online de pe wwwcfrcalatori.ro;

· de la automatele de vânzare bilete din gări;

· și dacă nu este posibil altfel, direct de la casele de bilete din gări și distribuitori autorizați (agenții de turism), unde este recomandată păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metru față de celelalte persoane.

CFR Călători recomandă pasagerilor ca înainte de efectuarea călătoriei să se informeze despre posibilele modificări survenite în circulaţia trenurilor la personalul din staţii sau la 0219521 – INFO CFR (trafic intern).

· numerele de telefon de la gările CFR sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro la secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE – https://www.cfrcalatori.ro/informatii-telefonice/ 

· pe site-ul pe www.cfrcalatori.ro, la secțiunea Trafic internațional / Mers tren internațional.

Comenteaza