“Călăul” lui Avram Iancu a fost aşteptat la Abrud de zeci de moţi

“Călăul” lui Avram Iancu a fost aşteptat la Abrud de zeci de moţi
Moţii s-au adunat în biserică să-l întâmpine în oraşul lor pe secuiul care l-a “spânzurat” pe Avrămuţ. “Ca să-i vină mintea la cap”, abrudenii au vrut să-l spânzure, la rândul lor, cu picioarele în sus.

Mai mulţi locuitori ai oraşului Abrud s-au adunat ieri dimineaţă în faţa Direcţiei Finanţelor Publice din localitate ca să-l înveţe bunele maniere pe secuiul Csibi Barna, şeful Gărzii Secuieşti, detaşat să muncească în Ţara Moţilor. După câteva ore de aşteptare, Csibi a anunţat că şi-a cerut legal concediu de odihnă.

Decizia şefilor Agenţiei Naţiomale de Administrare Fiscală (ANAF) de a-l detaşa în oraşul Abrud din Munţii Apuseni pe angajatul Csibi Barna, lucrător al Direcţiei de Finanţe Harghita şi şef al Gărzii Secuieşti revizioniste în timpul liber, a agitat spiritele în mica localitate. Circa 20 de abrudeni s-au trezit cu noaptea-n cap luni dimineaţă ca să-l întâmpine în faţa Finanţelor pe Csibi. "Doresc să nu-l las să intre în oraş. Decizia autorităţilor este total aiurea. Nu mi se pare ca pentru o boacănă pe care a făcut-o în afara serviciului să fie pedepsit la locul de muncă. Decizia deschide nişte răni adânci", spune Alexandru Cioară, consilier local PNL, venit să calmeze spiritele şi patriotismul exagerat al unor concitadini. "Aici a fost focul luptei, în timpul Revoluţiei de la 1848. Avram Iancu a trecut pe la poarta bunicii mele când a plecat la revoluţie", povesteşte cu emfază unul dintre poliţiştii oraşului, venit la protest în ziua lui liberă.

Atacul la Avrămuţ e resimţit ca o ofensă personală în Abrud, unul dintre cele mai importante centre ale moţilor, unde "crăişorul munţilor" e membru în fiecare familie. "Să meargă la el în Ungaria, să fie sănătos. Asta vreau să-i transmit. Ce a făcut el n-a făcut de capul lui. E o conspiraţie împotriva poporului român şi a moţilor, în general", crede Ioan Bidiga, de 67 de ani. Adunaţi în grupuri răzleţe, românii se agită şi răscolesc amintiri dureroase, conflicte ireconciliabile. "Când treceau prin Abrud ungurii, uite-aşa băgau baionetele în copiii de pe stradă şi-i ridicau sus. Nemţii n-au făcut aşa ceva", mai spune Bidiga. În Abrud există circa 7% populaţie maghiară, iar relaţiile sunt în continuare tensionate: românii denunţă atitudinea farmacistului ungur din oraş, care şi-a lipit pe poartă o hartă a Ungariei Mari, cu Transilvania încorporată în Regatul Sfintei Coroane Maghiare. "Sunt mai multe drepturi pentru maghiari decât pentru români. Ei au drepturi şi din partea maghiarilor, şi din partea românilor. Avem şi noi martirii noştri, nu acceptăm să fie batjocoriţi", spune al doilea consilier local de la PNL, numit tot Cioară, dar Vasile. "Suntem un stol de penelişti aici", a completat el.

Pregătirile pentru miting s-au făcut duminică în biserică. La slujbă, un deputat PDL, Corneliu Olar, a predicat cerând oamenilor să îşi apere în stradă valorile şi simbolurile în care cred. Deşi spun că deputatul a fost "trimis ca să ne învrăjbească", abrudenii şi-au făcut timp cu noaptea în cap să-l aştepte pe secuiul renegat.

Până la ora 10:00 acesta nu s-a prezentat la noul loc de muncă. "Vom comunica absenţa, nu am fost informaţi de nimic", a spus inocent şeful Finanţelor, Simion Mihon. "Mi-am luat 21 de zile de concediu. M-am deplasat la Alba Iulia ca să semnez această cerere. Trebuie să se mai calmeze puţin spiritele", a declarat telefonic Csibi Barna. În plus, directorul ANAF Alba Iulia, Marius Zinca, a confirmat pentru ZIUA de CLUJ că decizia de intrare în concediu legal a fost luată în urma consultărilor. "Am convenit amândoi că e mai bine aşa", a spus Zinca. Cu toate acestea, moţii au fost chemaţi cu portavoce, ca la război, să iasă la un miting de protest împotriva deciziilor guvernanţilor, organizat de societatea culturată Avram Iancu. Acţiunea a avut loc de la ora 12:00.

"Ucigaşul" lui Avram Iancu

Liderul Gărzii Secuieşti, Csibi Barna, a fost penalizat profesional după ce în 15 martie 2011, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, a spânzurat în public la Miercurea Ciuc o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu. Întrebat de semnificaţia gestului său, Csibi a spus doar că încerca să ofere un alt punct de vedere, cel al secuilor, cu privire la Revoluţia română din 1848. Csibi este cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita pentru instigare la discriminare şi la Cluj în trei dosare penale după ce de 1 Decembrie a manifestat împotriva semnificaţiei Unirii Ţărilor Româneşti de la 1918.

 

Comenteaza