Calendar ortodox 9 Decembrie. Creștinii celebrează Zămislirea Sfintei Fecioare Maria

Calendar ortodox 9 Decembrie. Creștinii celebrează Zămislirea Sfintei Fecioare Maria
| Foto: basilica.ro

Pe data de 9 decembrie, biserica ortodoxă prăznuiește Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana. În această zi din Postul Crăciunului este dezlegare la ulei și vin.

Viața Sfintei Ana

Sfânta Ana era fiica preotului Matan, din seminția lui Levi. Ea s-a căsătorit în Nazaret cu Ioachim, descendentul Regelui David, din seminția lui Iuda. La bătrânețe, Sfânta Ana a născut-o pe Maica Domnului. Legenda spune că, din dragoste pentru oameni, Dumnezeu a făcut roditor pântecele Anei, care până atunci nu putea avea copii. Ioachim și Ana duceau o viață curată și, la fiecare praznic, ei luau două părți din câștigul lor pentru a le dărui săracilor.

Biserica Ortodoxă ne spune că, datorită interpretării greşite a acestui eveniment, în sânul Bisericii Romano-Catolice a apărut pentru prima dată inovaţia mariologică despre "imaculata concepţie", în scrierile lui Paschasius Radbert. Potrivit dogmei, Maica Domnului ar fi fost ferită de păcatul strămoşesc, fiind născută asemenea Mântuitorului, prin umbrirea Sfântului Duh, iar nu prin împreunare trupească.

Părintele Justin Popovici afirma, în legătură cu aceasta: "A admite zămislirea neprihănită a Sfintei Fecioare Maria implică presupoziţia unei imaculate concepţii a tuturor strămoşilor până la Adam, pentru ca însăşi Sfânta Fecioară să se poată naşte fără păcatul ereditar, ceea ce conduce la respingerea întregii antropologii biblice". Vrednicia reală, autentică a Maicii Domnului înainte de întrupare n-a constat într-o presupusă naştere a ei fără păcatul strămoşesc, ci în acceptarea ei ("Fie mie după cuvântul tău!" - Luca 1, 38) a planului Lui Dumnezeu, în condiţia omenească generală, adică aflată sub păcatul ereditar.

Tropar la sărbătoarea Zămislirii Fecioarei Maria

"Astăzi legăturile nerodirii de fii se dezleagă, că Dumnezeu auzind pe Sfinţii şi Drepţii Ioachim şi Ana, mai presus de orice nadejde le-a făgăduit lămurit că vor naşte pe Fiica Lui Dumnezeu, din care s-a născut Cel Necuprins, Om făcându-Se, poruncind Îngerului să-i strige: Bucură-te cea Plină de har, Domnul este cu tine!"

Comenteaza