Călin Mitică, achitat în dosarul CFR Călători

Călin Mitică, achitat în dosarul CFR Călători
Omul de afaceri clujean Călin Mitică a fost achitat astăzi de Judecătoria Cluj-Napoca, în dosarul în care fostul director general al CFR Călători Alexandru Noaptes, împreună cu fostul director adjunct Nacu Vanghele şi fostul director de tracţiune Nicolae Iosub au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Cluj-Napoca, Lucian Marian, a declarat pentru ziuadecj.ro că toţi cei 9 inculpaţi din acest dosar au fost achitaţi. Hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs în 10 zile de la pronunţare.

Potrivit unui comunicat al DNA, din 2010, în dosarul CFR Călători au fost deferiţi justiţiei Alexandru Noapteş, fostul director general al CFR Călători, Vanghele Nacu, fostul director adjunct, Nicolae Cătălin Iosub, fostul director de tracţiune, precum şi alţi cinci inculpaţi, printre care şi directori ai unor societăţi comerciale, pentru complicitate.

Unul dintre directorii în cauză este omul de afaceri clujean Călin Mitică, patronul S.C. Remarul 16 februarie S.A. Cluj Napoca. Conform rechizitoriului întocmit de procuorii DNA, în 2005, şase automotoare cu remorcă second-hand aduse din Germania au fost achiziţionate de SNTF 'CFR Călători' S.A la un preţ supraevaluat cu favorizarea societăţilor S.C. Remarul 16 februarie S.A. Cluj Napoca şi S.C. Activ Invest.

"În perioada aprilie-octombrie 2005, ca urmare a acelor tranzacţii, preţul automotoarelor second-hand aduse din Germania a crescut de aproximativ 16 ori, adică de la 120.000 euro (preţ de vânzare oferit de firma care a cumpărat automotoarele din Germania), la aproape două milioane euro (preţul plătit de SNTF 'CFR Călători' pentru aceleaşi vehicule feroviare). Concret, la data de 11 aprilie 2005, S.C. Icim S.A. Arad a cumpărat din Germania, şase automotoare cu remorcă pe care, la data de 17 august 2005, le-a vândut către S.C. Activ Invest S.R.L. pentru suma de 689.248 lei. La data de 26 octombrie 2005, S.C. Activ Invest S.R.L. a revândut cele şase automotoare cu remorcă S.C. Remarul 16 februarie S.A. la preţul total de peste 2.670.000 lei", susţin anchetatorii.

'La data de 21 octombrie 2005, înainte chiar de a încheia contractul de cumpărare de la S.C. Activ Invest, S.C. Remarul 16 februarie S.A a vândut cele şase automotoare către SNTF 'CFR Călători' S.A, la un preţ total de 7.497.000 lei, sumă care a şi fost plătită de cea din urma societate în perioada 1 noiembrie - 2 decembrie 2005', se mai arată în comunicatul DNA.

DNA menţionează că prejudiciul reţinut în dauna SNTF 'CFR Călători' este de peste 2.820.000 lei.

Citeşte integral comunicatul DNA referitor la acest dosar AICI.

 

Etichete
Comenteaza