Calvarul Aiudului, descifrat de arheologi

Calvarul Aiudului, descifrat de arheologi
Noul mitropolit al Clujului vrea să facă lumină în groapa comună de la Aiud: istoricii şi clerul dispută de mai mulţi ani adevărul despre osemintele descoperite în apropierea Penitenciarului Aiud, în care se presupune că erau aruncate trupurile deţinuţilor politici.

ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a dat undă verde istoricilor şi arheologilor de la Centrul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România (CICCR) să înceapă săpăturile în Cimitirul Robilor din Aiud, la începutul lunii iunie. Controversa care planează de mai mulţi ani asupra acestui sit în care au fost descoperite oseminte umane aruncate de-a valma ar putea fi elucidată dacă istoricii vor certifica faptul că uriaşul mormânt comun situat în apropriere de Penitenciarul Aiud este locul în care se odihnesc trupurile mai multor foşti deţinuţi politici morţi în perioada detenţiei comuniste, între 1947 şi 1964.

Actualmente, oasele descoperite în Râpa Robilor au reputaţia unor moaşte sfinte care atrag lunar sute de pelerini. Cercetătorii susţin însă că multe dintre oasele expuse în paraclisul unei mănăstiri, Schitul Crucii - care urmează să fie unul dintre principalele puncte de atracţie ecumenică ale viitorului Memorial "Râpa Robilor" (proiect al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia), sunt recente şi că ar aparţine unor bolnavi de tuberculoză. "Au fost făcute săpături acolo în urmă cu mai mulţi ani şi unele lucruri nu s-au făcut cum trebuia. Noi am discutat cu ÎPS Andrei, care ştie de importanţa acestei lucrări, a fost de acord să desfăşurăm săpăturile sub înaltul său patronaj şi sperăm să putem începe lucrul la începutul lunii iunie", a explicat arheologul Gheorghe Petrov, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), voluntar în cadrul CICCR - o asociaţie a istoricului Securităţii, Marius Oprea. De asemenea, şantierul pe care urmează să se ridice Memorialul e situat pe cimitirul aflat în discuţie, nedescărcat de sarcină arheologică.

"Arhiepiscopia nu obturează proiectul acestei asociaţii, dar nu doreşte să împiedice nici desfăşurarea lucrărilor care au început. Până la urmă, despre asta e vorba, de restituirea demnităţii după moarte a acestor oameni, iar cel mai bun lucru pe care îl poţi face e să ridici o biserică pentru ca memoria lor să fie veşnic perpetuată", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, purtătorul de cuvânt al mitropoliei, preotul Bogdan Ivanov. El a mai spus că mitropolitul Andrei a precizat că va vizita personal săpăturile când acestea vor începe.

Fostul mitropolit al Clujului, decedat în martie 2011, Bartolomeu Anania, a fost şi el închis la Aiud în perioada 1958-1964, fiind acuzat de activitate legionară înainte de 23 august 1944. El a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică pentru "uneltire contra ordinii sociale". Penitenciarul Aiud a mai rămas în istorie şi pentru că în 1949-195, aici şi la alte închisori din ţară, în care se aflau studenţi şi legionari, a avut loc un teribil experiment de reeducare prin tortură, cunoscut sub numele de "fenomenul Piteşti"- după numele închisorii în care tortura a fost cea mai dură.

 

Comenteaza