Camere de cămin transformate în apartamente de lux pentru beizadelele profesorilor

Camere de cămin transformate în apartamente de lux pentru beizadelele profesorilor
Acuze grave la Agronomie. Patru camere de cămin au devenit apartament cu scară interioară pentru fiul unui profesor. Alte camere au fost transformate în "săli de consiliu", iar adăpostul din subsol - depozit de anvelope.

Scandal de amploare între prodecanul Facultăţii de Horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, Adrian Zaharia, şi liderul Federaţiei Asociaţiilor Studenţeşti (FAS-USAMV) din cadrul instituţiei de învăţământ, Bogdan Moldovan pe site-ul de socializare Facebook. Prodecanul susţine că administratorul căminului, profesorul Ioan Oroian, liderul sindicatului USAMV, dar şi Bogdan Moldovan, şeful FAS-USAMV au dezafectat mai multe camere din Căminul XV al universităţii pe care le-au transformat în apartamente, spaţii de depozitare, birouri administrative sau camere de consiliu. Pe de altă parte, şeful FAS-USAMV neagă acuzaţiile. Profesorul Ioan Oroian nu a putut fi contactat, el având telefoanele mobile închise.

Prodecanul Adrian Zaharia a făcut parte, în luna septembrie, din comisia de cazări a Facultăţii de Horticultură, contestată însă de organizaţia de FAS-USAMV. Zaharia susţine că a găsit mai multe nereguli în Căminul 15, pe care le-a sesizat rectorului Pamfil, printr-o scrisoare oficială, pe care a postat-o şi pe site-ul de socializare Facebook. „În data de 18 sept 2012, în urma vizitei membrilor Consiliului cu Probleme Sociale şi Studenţeşti în căminele universităţii, s-au constatat mai multe nereguli în Căminul 15 din Complexul Hasdeu. Dintre acestea aş aminti: utilizarea de către administratorul Florin Dumitrache în scop propriu şi personal a două spaţii de depozitare, acestea fiind ocupate cu genţi, undiţe de pescuit, schiuri, borcane de zacuscă şi murături, transformarea şi utilizarea ilegală şi fără autorizaţie a unei camere de cămin în atelier de reparaţii, în condiţiile în care mai există un spaţiu construit ca şi anexă a căminului tot cu aceaşi funcţionalitate", a transmis rectorului, Adrian Zaharia. Prodecanul a descoperit şi că o cameră de cămin a fost transformată în birou administrativ în condiţiile în care mai exista o încăpere cu aceeaşi utilitate.

„Între nereguli se numără: transformarea a două camere de locuit în Sală de Consiliu, amenajată cu baie proprie şi uşă de trecere între cele două încăperi, utilizarea beciului anti-atomic în mod ilegal şi fraudulos în scopuri personale prin transformarea lui parţială în spaţiu de depozitare a anvelopelor şi a altor obiecte personale, depozitarea ilegală în beciul anti-atomic a unor corpuri de mobilier, scaune de bar, maşini de spălat, saltele, scaune, mături, saci de detergent, antene parabolice", a mai sesizat Zaharia. Acuzaţiile se răsfrâng şi asupra FAS-USAMV, despre care prodecanul Facultăţii de Horticultură susţine că ar fi folosit o parte dintre spaţii între care sala de consiliu şi biroul administrativ, fiind astfel desfiinţate locuri de cazare pentru studenţi.

„În acel cămin, profesorul Ioan Oroian, care a fost şi administrator, a zidit uşile a patru camere de pe două etaje şi şi-a făcut apartament cu scară interioară, iar universitatea este în proces cu el. Tot Ioan Oroian a făcut din două camere de cămin un apartament în care locuieşte fiul său de 16 ani", a spus Zaharia. El susţine că încăperile descoperite a fi cu probleme vor fi transformate în camere de cămin, iar „apartamentul" fiului lui Ioan Oroian va fi transformat în sală de lectură pentru studenţi. Prodecanul este convins că şeful FAS-USAMV, Bogdan Moldovan, îl contestă pentru că nu a mai beneficiat de cameră de cămin, având în vedere că este student la taxă. „Din comisie am făcut parte eu, administratorul Dumitrache, pentru că e de-al lor (al FAS-USAMV-n.red) şi două studente. Ei contestă una dintre studente, care însă a fost aleasă de colegele de cămin ca reprezentantă a lor. Bogdan Moldovan a făcut cerere scrisă pentru a primi loc în cămin şi în acest an", a precizat Adrian Zaharia.

Pe de altă parte, Bogdan Moldovan, susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate. „Tipul ăsta (Adrian Zaharia-n.red) e foarte frustrat pe federaţie pentru că el când a fost student nu era recunoscut ca reprezentant al studenţilor, el fiind atunci preşedinte al Ligii Studenţilor. Din 2001 de când s-a format federaţia, el are probleme cu FAS-USAMV. Când au fost alegerile pentru studenţi reprezentanţi în structurile de conducere ale universităţii, Zaharia i-a obligat pe studenţi să îi voteze pe cei pe care i-a vrut el", susţine Moldovan. El susţin că situaţia Căminului XV era cunoscută la nivelul conducerii. „De situaţia camerelor din cămine ştiau membrii fostei conduceri. Erau camere unde se întrunea consiliul căminului, nu era sediul FAS-USAMV. Acolo se reuneau studenţii aleşi de către studenţi în consiliul căminului şi eram şi eu între aceştia, fiind preşedintele consiliului căminului. Acuzaţiile sunt nefondate. Vrea să se răzbune pe noi.

Federaţia nu a avut nicio legătură cu acele spaţii. Contestăm componenţa comisiei de cazare, din care a făcut parte şi o studentă care nu face parte din consiliul căminului Agronomia cum ar fi trebuit", susţine Moldovan, care este masterand în anul doi. „În perioada 2008-2012 am fost student la taxă pentru că am făcut a doua facultate şi am stat în cămin cu aprobarea conducerii universităţii şi a facultăţii pentru că s-au acordat câteva locuri pentru oamenii care se implică în federaţie. Conducerea universităţii ştia despre situaţia mea şi, într-un fel, din cauza poziţiei ca preşedinte FAS, am fost privilegiat pentru a fi pe listele de cazare. Anul ăsta nu am mai cerut locuri în cămin pentru că am avut probleme cu conducerea", susţine Moldovan. Conform lui, organizaţia pe care o conducere se judecă cu conducerea USAMV. „Avem două procese cu universitatea dintre care unul pe care l-am iniţiat noi pentru că Zaharia s-a implicat în alegerile studenţilor".

Ce cred studenţii

Mai mulţi studenţi şi absolvenţi ai universităţii au comentat la postarea prodecanului Adrian Zaharia de pe Facebook privind sesizarea făcută conducerii USAMV. Diana Porumb, absolventă a USAMV din anul 2012, e la curent cu practicile de cămin. „Felicitări, domnule profesor, pentru atitudine şi efort. Credeam că nu va face nimeni nimic, toţi ştiau de aceste nereguli", a comentat Porumb. Daniel Găvrea, un alt absolvent, critică şi el situaţia. „ Ei folosesc camerele ca depozite şi studenţii nu au locuri de cazare. Ei chiar sunt de partea stundeţilor", a scris Găvrea. 7

USAMV anchetează scandalul

„În Consiliul de Administraţie care a avut loc în această săptămână a fost luată în considerare cererea domnului Zaharia. În urma solicitării, s-a stabilit o comisie de anchetă care urmează să verifice situaţia şi să prezinte un raport în viitorul Consiliu de Administraţie. Între timp, s-au luat măsuri pentru eliberarea unor spaţii şi amenajarea loc în locuri în cămin şi săli de lectură", a declarat Cristina Pocol, purtătorul de cuvânt al USAMV Cluj.

 

 

Comenteaza