Campanie electorală la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni VIDEO

Campanie electorală la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni VIDEO
Formaţiunile politice care râvnesc la voturile electoratului maghiar au folosit sărbătoarea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni pentru a-şi face campanie electorală. Aproximativ 700 de clujeni de etnie maghiară au mărşăluit astăzi prin centrul oraşului, cu ocazia comemorării revoluţiei de la 1848.

Încă de la startul manifestaţiilor, o tânără împărţea participanţilor cocarde cu sigla Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Replica UDMR nu a întârziat, oamenii Uniunii distribuind fluturaşi cu sigla formaţiunii la intrarea în biserica Sf. Mihail. Liderii locali ai celor două formaţiuni susţin că materialele cu siglele partidelor n-au fost distribuite în scop electoral.

"Nu e material de propagandă nici a noastră şi nici a lor, deci trebuie să subliniez că sunt de acord şi cu ale lor. Nu e material de propagandă, nici nu scrie să votezi pe cineva sau să nu votezi pe cineva şi de asta toată lumea a fost de acord să fie împărţite acestea", spune Mate Andras Levente.

Reprezentantii partidului lui Laszlo Tokes susţin că, prin distribuirea de materiale cu sigla partidului, s-a urmărit doar readucerera în actualitate a spiritului revoluţiei de la 1848.

"Mie mi se pare o chestie normală. Şi în Revoluţia din 1848 erau mai multe păreri, erau mai multe personaje recunoscute, care, de foarte multe ori, n-au fost de-o părere, dar, privind revoluţia, au găsit cuvântul şi punctul comun", arată Gergely Balasz.

Maghiarii veniţi să-şi celebreze Ziua Naţională au fost, însă, deranjaţi de exploatarea electorală a sărbătorii. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

Anul acesta, prezenţa la manifestările din Cluj a reprezentanţilor grupărilor extremiste a fost ca şi inexistentă, excepţia reprezentând-o câţiva tineri care agitau două steaguri ale Mişcării Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate.

Reporter: Valentin Mălăescu
Imagine: Ersek Lorant

Comenteaza