Candidaţii la diplomă s-au făcut de râs: perlele de la Cluj

Candidaţii la diplomă s-au făcut de râs: perlele de la Cluj
Restanţierii Bacului din vară au şocat comisiile de corectori la proba de română scris, după ce au făcut un ghiveci de personaje din toate operele studiate.

Colecţia de "perle" din sesiunea de toamnă a bacalaureatului demonstrează că absolvenţii clasei a XII-a care s-au prezentat la examen nu pot să distingă între roman, nuvelă şi piesă de teatru, mai mult, în mintea lor personajele din toate operele studiate în liceu migrează dintr-o lucrare într-alta.

La punctul III din foaia de examen, care cerea scrierea unui eseu despre modul în care se reflectă o anumită temă - banul, destinul, istoria, familia - într-una dintre nuvelele studiate, inventivitatea candidaţilor nu a avut limite. Cu referire la nuvela "Moara cu noroc", de Ion Slavici, unul dintre candidaţi a scris: "Personajele sunt Ghiţă, jandarmul Pintrea, Nică Sămădăul (în loc de Lică - n. red.) - în opera postbelică a lui Slavici (autorul a murit în 1925, iar principalele sale creaţii au fost publicate înainte de Primul Război Mondial - n. red.) care a scris şi «Maitreyi» (roman al lui Mircea Eliade - n. red.)". Un alt elev susţine că "în Moara cu noroc este un şef de poliţie pe care îl cheamă Pristanda", inserând în nuvelă celebrul personaj din piesa "O scrisoare pierdută" de Ion Luca Caragiale.

Harababura devine totală atunci când un alt examinat încurcă subiectul din "Moara cu noroc" cu acela din romanul "Ion" de Liviu Rebreanu: "Ghiţă vine înapoi şi o găseşte pe Ana spânzurată. Banul este lăcomia dracului". De fapt, personajul Ana a lui Vasile Baciu din "Ion" este cel care se spânzură, în timp ce Ana din nuvelă este ucisă într-un acces de gelozie de către soţul ei, Ghiţă. "În Moara... cârciumarul Gheorghidiu este înşelat de Ela cu şarlatanul Lică Sămădăul", susţine în lucrarea sa un alt elev. (Gheorghidiu şi Ela sunt personaje ale romanului "Ultima noapte de dragoste..." de Camil Petrescu). Alţi candidaţi au ales să vorbească despre "societatea Julimea" (în loc de Junimea - n. red.) şi spun că "Moara cu noroc" a fost scrisă fie de Mihail Sadoveanu, "Ile Caragiale", "Ghiorghe" Bacovia sau Nichita Stănescu. Cei care au ales nuvela "Alexandru Lăpuşneanu" de Costache Negruzzi au făcut şi ei descoperiri şocante: "Alexandru Lăpuşneanu era bun prieten cu Eminescu, Creangă, dar şi tovarăş bun cu Ceauşescu. Cu Creangă s-a dus la beut", scrie un elev, în timp ce un altul afirmă că nuvela a fost publicată "în revista Viaţa Litorală".

"Nuvelela «O sămă de cuvinte» (o colecţie de legende scrise de cronicarul Ion Neculce - n. red.) povesteşte despre Ştefan cel Mare, care se bate cu Moş Ion Roată", iar romanul "Moromeţii" este scris de Mircea Cărtărescu, se arată în alte producţii "literare". Examinatorii de la centrul unic de corectură din cadrul Liceului Gheorghe Şincai spun că lucrările corectate în aceste zile sunt printre cele mai slabe din ultimii ani, candidaţii certificând că nu cunosc nici literatura română şi nici istorie, dovadă inflaţia de confuzii din eseurile lor. Datele Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj arată că la proba de limba şi literatura română s-au înscris 1.587 de absolvenţi de liceu, din care 1.375 s-au prezentat la examen. Rezultatele testării vor fi anunţate duminică.

Astfel, la primul punct, elevii clujeni au avut de rezolvat cerinţe legate de romanul "Adela", al lui Garabet Ibrăileanu, iar la cel de-al doilea subiect au trebuit să scrie un text argumentativ de 15-30 de rânduri despre prietenie, pornind de la afirmaţia lui Nichita Stănescu: "Prietenia nu este un dor, ci o prezenţă". Cea de-a treia cerinţă a probei a constat în elaborarea unui eseu de două-trei pagini prin care să prezinte modul în care se reflectă o anumită temă - banul, destinul, istoria, familia - într-una dintre nuvelele studiate.

 

 

Comenteaza