Cardinalul Angelo Scola: "Clujul poate contribui la regenerarea Europei" FOTO

Cardinalul Angelo Scola:
România are o carte de jucat în ceea ce înseamnă Europa de astăzi, unde pluralismul reprezintă principala provocare, a declarat astăzi la Cluj cardinalul italian Angelo Scola, arhiepiscop de Milano, cel care a fost cotat ca principal favorit la învestirea ca Papă al Bisericii Romano-Catolice. "Clujul poate să contribuie la regenerarea Europei".

"Marea provocare pentru Europa de azi este reprezentată de natura plurală a societăţii noastre, vorbim de oameni diferiţi cu viziuni diferite asupra realităţii; cu probleme diferite, diferenţe sociale, cu diferenţa în ceea ce priveşte relaţia cu cosmosul şi lumea înconjurătoare. Trebuie să găsim căile pentru viaţa în comun. România are o carte de jucat în ceea ce înseamnă Europa de astăzi, un atu este şi faptul că este şi un punct de mediere între lumea latină şi cea slavă. Clujul poate să reprezinte prin universităţile şi bisericile locale un factor pentru regenerarea Europei", a declarat cardinalul Angelo Scola, în cadrul unei conferinşe de presă susţinută în incinta Aeroportului Cluj-Napoca.

El a mai vorbit despre dificultăţile dar şi progresele în relaţia dintre biserica greco-catolică şi cea ortodoxă şi a menţionat, pe de altă parte, că rolul românilor în societatea italiană a fost reevaluat în bine în ultimii ani. Cardinalul a mai menţionat că Europa este în prezent obosită, iar unul din motive este acela că-l uităm pe Dumnezeu la periferia vieţii, cu atât mai mult fiind necesară mărturisirea creştină.

Angelo Scola se va întâlni mâine şi cu mitropolitul ortodox al Clujului Andrei Andreicuţ.

Născut în 1941, Angelo Scola este unul din cei mai cunoscuţi cardinali ai Bisericii Romano-Catolice. Ridicat în acest rang în 2003, a fost patriarh al Veneţiei între 2002 şi 2011, din urmă cu doi ani fiind arhiepiscop de Milano. Este teolog şi filosof.

De precizat că Angelo Scola este din martie 2012 membru al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, care gestionează relaţia Bisericii Romano-Catolice cu Bisericile greco-catolice. De asemenea din aprilie 2012 este membru al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei.

Programul cardinalului Angelo Scola la Cluj

Miercuri, 5 iunie: celebrarea Sfintei Liturghii la Biserica Sf. Mihail, de la ora 9, în limba latină. Ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa (orele 12.00 - 13.45), în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai. Vizită la viitoarea Catedrală Greco-Catolică a Martirilor şi Mărturisitorilor secolului XX, din Piaţa Cipariu (orele 17.45-18.15), unde se va celebra şi Rugăciunea de seară (Vespri) în ritul ambrozian, în limba italiană.

 

Comenteaza